Снимка: Reuters
fallback

Информационната агенция "Амак", близка до "Ислямска държава", съобщи днес, че ислямистка група е отговорна за стрелбата в нощен гей клуб в Орландо, при която загинаха най-малко 50 души, предаде Ройтерс.

"Въоръжената атака срещу нощен гей клуб в град Орландо, в американския щат Флорида, при която бяха убити и ранени близо 100 души", бе извършена от "Ислямска държава", съобщи "Амак", цитирана от БТА. 

Oще по темата

Стрелецът, убил поне 50 души в гей-клуба в американския град Орландо е идентифициран като Омар Матийн, който не е имал криминално досие и е бил роден в Ню Йорк през 1986 в Афганистанско семейство. Според силите на реда той се е заклел във вярност на "Ислямска държава“ преди да извърши най-кървавото масово убийство в историята на САЩ, пише The New York Post, цитиран от "Фокус".

"Матийн се е заклел във вярност на "Ислямска държава“, заяви конгресменът от Демократическата партия Адам Шиф. Той добави, че времето и целта на нападателя не са били случайни.

"Фактът, че стрелбата е била извършена по време на Рамазана и че водачите на "Ислямска държава“ в сирийския град Ракка са призовавали за нападения и че целта е била гей-общността, и ако е точно твърдението на полицията, че стрелецът се е заклел във вярност на "Ислямска държава“, сочи, че това е било терористично нападение, вдъхновено от "Ислямска държава“, заяви Шиф. "Все още се установява дали нападението е било водено от "Ислямска държава“. Убеден съм, че ще научим много в следващите часове и дни“, добави той.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди днес като "акт на терор и омраза" най-кръвопролитната стрелба в историята на САЩ, отнела живота на 50 души в гей клуб във Флорида, предаде Франс прес.

"Никакъв акт на терор и омраза не може да промени, това, което сме", заяви президентът в много кратко изявление от Белия дом. Обама подчерта, че трагедията в Орландо е "най-смъртоносната стрелба в историята на САЩ".

Държавният глава е разпоредил националните знамена над Белия дом и всички други правителствени учреждения в страната да бъдат спуснати в знак на скръб след кръвопролитията в нощния клуб в Орландо, предаде ТАСС.

Стрелбата, една от най-кървавите в историята на САЩ, е оставила най-малко 50 души загинали, включително и стрелеца, както и още 53 ранени. Матийн е имал лиценз за въоръжена охрана в щата Флорида според източници от полицията. 

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин е изразил съболезнования пред президента на САЩ Барак Обама и целия народ на САЩ във връзка с трагедията, която се разигра днес в град Орландо, щата Флорида, предаде РИА Новости.

"В съболезнователната телеграма руския президент подчерта, че Русия споделя мъката и болката на тези, които са загубили своите роднини и близки в резултат от това варварско престъпление и се надява на скорошно оздравяване на ранените“, съобщи прес-службата на Кремъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

БГТРАКИЕЦ

преди 7 години

КОЛКО ЛЕКО СЕ ПРИЕМАТ ТЕЗИ МАСОВИ УБИЙСТВА,СЯКАШ ХОРАТА СА МРАВКИ,ТО НЕ БЕШЕ ЛИ САЩ НАЙ ДЕМОНКРАТИЧНАТА ДЪРЖАВА,НАЛИ ТЕ УЧАТ НАШИТЕ ДЕМОНКРАТИ,ХОДЯТ ТАМ НА ЛЕКЦИИ,ЗАРИБЯВАТ НИ С ОБУЧЕНИ КАДРИ ОТ НАШЕ ТЕСТО.ЗНАЧИ ТОЗИ НАЧИН НА ЖИВОТ ЩЕ ДОЙДЕ И ЩЕ ЗАВЪРЖЕ КОРЕНИ И ПРИ НАС.КАТО ВИЖДАМ КОЛКО ЛЕКО СЕ ПРИЕМАТ УБИЙСТВАТА И ПРИ НАС,ОСТАВА ДА СТАНАТ ПО МАСОВИ,АБЕР ДА НИ Е ТАЗИ НАТРАПЕНА С ДОЛАРИ ДЕМОНКРАЦИЯ,КРАДАЦИЯ ,ПРИСВОЯВАНИЗАЦИЯ,ОБИРИЗАЦИЯ,АМЕРИКАНИЗАЦИЯ И Т.Н.ДО ПЪЛНО РОБИЗАЦИЯ И КОЛОНИЗАЦИЯ.

27

Анонимен

преди 7 години

Е щеше да е изненадващо ако кажат, че не терористично нападение.

26

Анонимен

преди 7 години

Умерената опозиция.

fallback