Снимка: Reuters

Петдесет души са били убити и 53 - ранени, при атаката срещу нощен гей клуб в Орландо, щата Флорида, предаде Франс прес, като се позова на кмета на югоизточния американски град Бъди Дайър.

Още по темата

Предишните данни бяха за около 20 загинали и 42 настанени в болница, припомня БТА.

Дайър е обявил извънредно положение в Орландо и е призовал губернатора на Флорида Рик Скот да въведе аналогична мярка в целия щат. Местното население е призовано към спокойствие.

Част от ранените са в критично състояние, съобщи медицински източник, цитиран от Ройтерс. Шестима хирурзи са били изпратени, за да оперират пострадали.

Към момента на нападението в клуб "Пулс" е имало над 300 души, посочва Асошиейтед прес.

Извършителят на атаката срещу нощното заведение бе идентифициран като Омар Матин, на 29 години, гражданин на  САЩ от афганистански произход, предаде Франс прес, като се позова на телевизиите Ен Би Си и Си Би Ес.

Полицията е започнала разследване за терористичен акт. ФБР заяви по-рано, че нападателят е симпатизирал на ислямистите.

Републиканецът Питър Кинг, член на комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, потвърди, че нападателят е от афганистански произход, предаде Ройтерс. Той обърна внимание, че Матин е преминал обучение по стрелба.

У нападателя били открити две огнестрелни оръжия - пистолет и автоматична пушка, както и предполагаемо взривно устройство, което обаче се оказало фалшиво.

ФБР изрази увереност, че вече няма заплаха след стрелбата в Орландо.

Президентът и вицепрезидентът на САЩ, Барак Обама и Джо Байдън, са били уведомени за атаката, предаде Ройтерс. Те поднесоха своите съболезнования на семействата на жертвите.

Обама е наредил на федералното правителство да окаже необходимата помощ на местните правоохранителни органи, които разследват атаката във Флорида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase