Снимка: архив, Ройтерс
fallback

В никакъв случай не смятам, че Русия е наш враг. Тя е преди всичко наш съсед с несравнимо по-голям военен потенциал и държава, която през последните години води имперска политика. Това заяви в Копенхаген полският президент Анджей Дуда, съобщи полската телевизия TVN 24.

На обща пресконференция с датския премиер Ларс Льоке Расмусен, в отговор на въпрос дали счита Русия за враг, Дуда каза, че това не е така, че нито той, нито който и да било отговорен политик в Полша не е изричал подобни думи. Русия е преди всичко съсед на Полша, който през последните години води политика, която бих нарекъл имперска, заяви той.

Тази политика много пъти е водела до нарушаване на основните принципи на международното право като неприкосновеност на границите. На Полша, която от 1999 г. е членка на НАТО, й е трудно да не забележи това, каза Дуда. "Необходимо е не само ние да сме в НАТО, но и НАТО да е у нас", призова полският президент. "Русия е специфичен партньор, който, за жалост, вече не веднъж е показвал, че не уважава слабите", отбеляза Дуда и подчерта, че с Русия може да се водят разговори на напълно партньорска основа, единствено чрез демонстриране на "единство, солидарност и (. . .) чрез това и на характерната сила на алианса".

Полският президент каза, че разговорите му в Дания са били свързани преди всичко с предстоящата среща на високо равнище на НАТО във Варшава и с темите за сигурността на източния и южния фланг на алианса. Той изрази надежда, че на срещата ще бъдат взети конкретни решения по тези въпроси, които ще са основани на засилването на натовското присъствие в онези части на континента, където това е необходимо, и на съвместни действия в ситуации на криза.

Дуда каза, че в Дания е водил и разговори, свързани с икономическото и енергийното сътрудничество. Бихме искали Дания да се кооперира с нас не само за изграждане на балтийския газопровод, но това да стане и по-широка инициатива, която да доведе през следващите няколко години до свързване на Полша чрез Дания с норвежкия шелф, откъдето да се доставя газ за Полша и други страни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 68Да бе...Ама после руснаците и другите съветски народи дадоха 600000 жертви за освобождението на Полша от хитлеристите. Дадоха им Силезия и Померания, откъдето поляците изгониха всички немци.Познавам немци, които още пазят нотариалните си актове от имоти в днешна Полша. Поляците флиртуват като шлю.хи с фрицовете, които ги избиваха през ВСВ, но живеят със зверска злоба към ненавистните россиянье.Да, и Гурко, и Скобелев, и много още руски генерали са ги мачкали, но нас са освободили!

62

Веско

преди 7 години

До Анонимен 68Мексико нападна САЩ.?!? Я пак ни припомни откога Тексас е американски щат?Сигурно и Канада ги е нападнала малко по-рано като стигат до Вашингтон?

61

Анонимен

преди 7 години

До анонимен 72, Да бе, верваме ти! Поливните системи, механизираното земеделие и т.н. всичко това беше преди ДЕВЕТИ! 70-те години гърците гледаха със завист през границата високомеханизираното българско земеделие!

fallback