Снимка: flickr
fallback

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

212

До 264

преди 8 години

Вие кога ще разберете, че между управляващи и народ няма нищо общо, или се правите нарочно на ударени. Я стига си псувал, къде си мислиш, че си?! То и приятелството има граници. Русофил съм, ама на теб лично бих ти зашил ***, ако те видя, ходи да си псуваш у вас. Вие малко ли пъти ни предавахте, вашият Горбачов разби целия Източен блок, ама ние сме виновни. Народът и управляващите не са едно и също.

211

Анонимен

преди 8 години

Не стига това , че на картата на света са непоголеми от точката , а и врагове искат да и имат . Ще вземе да се обърне палачинката , няма да има достатъчно свободни миши дупки .

210

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 229 Първо, нито съм ти другар, нито съм русофил!Аз съм българофил, за разлика от платени мекерета!После, взривния и постоянен растеж ВИНАГИ се заплаща!А за ресурсите има в интернет, ако не - поне виж картата на света -достатъчно е!Америка се е изградила върху кръв и процъфтява върху кръв!За сега са ОК. , но не може да си богаташ в квартал на бедни дълго време!Всичко е въпрос на вкус/мнение/ , в твоя случай , нали знаеш там за *** на кучето!

fallback