Снимка: Reuters

Групата на седемте най-развити индустриално държави (Г-7) окачестви продължаващото масово придвижване на мигранти и бежанци като "глобален проблем", който трябва да бъде решен от цялата международна общност. Това се казва в заключителната декларация от двудневната среща в Япония на седемте най-развити икономики в света.

В документа се посочва, че държавите от седморката са обезпокоени от ситуацията в Южнокитайско море и настояват споровете за контрола върху акваторията да бъде решен по мирен път съгласно международното право. Необходимо е да се търси път към постигане на мир по света и създаване на условия за свят без ядрени оръжия, пише още в комюникето.

В него се отправя препоръка за "по-нататъшни колективни и координирани действия" срещу тероризма и финансирането му, осъждат се ядрените и ракетните опити в Северна Корея и се отбелязва, че санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, когато тя изпълни ангажиментите си от Минските споразумения, предадоха световните агенции.

Седемте държави изразиха загриженост относно рисковете пред световната икономика и решиха да работят за постигането на силен и устойчив растеж, предаде Ройтерс.

В заключителния документ след двудневната среща на върха на Г-7 в Япония се посочва също, че лидерите се ангажират да не допускат "конкурентна девалвация" на своите валути и се отправя предупреждение срещу въвеждането на резки промени в обменните курсове. Това е израз на компромис между Япония, която е заплашила да се намеси, за да спре внезапното покачване на йената, и САЩ, които по принцип са против интервенцията в пазарите.

"Глобалният растеж остава умерен и под потенциалния, а рискът от слаб растеж се запазва", се казва в комюникето от форума. В документа се подчертава, че глобалният растеж е "спешен приоритет" на държавите от седморката.

Високопоставен служител от японското правителство каза, че лидерите са се съгласили да положат усилия Парижкото споразумение за климата да влезе в сила до края на годината и да започне да се прилага. През декември във френската столица представители на близо 200 държави договориха план за прекратяване на глобалната зависимост от изкопаеми горива с цел да се ограничи затоплянето на планетата, припомни агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията цитира думи на германския канцлер Ангела Меркел, че на форума не е било обсъждано евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, но всички са заявили, че искат тя да остане член на съюза.

Групата на седемте най-развити индустриални страни включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Тя се събира на най-високо равнище веднъж годишно, за да установи глобалните приоритети и да търси общ подход към ключови проблеми. На форумите е представен и Европейският съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase