Снимка: архив Reuters

Съдът в северния германски град Хамбург частично удовлетвори иска на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган срещу телевизионния водещ на ZDF Ян Бьомерман.

Още по темата

Магистратите уважиха частично искането на турския президент и осъдиха Бьомерман. Водещият не трябва да повтаря части от поемата си, посветена на Реджеп Тайип Ердоган, пише "Spiegel".

Според съда творбата на Бьомерман е сатира, но тя съдържа неприемливи сексуални препратки. 

Ако водещия дръзне да наруши съдебното разпореждане той ще трябва да плати глоба до 250 хил. евро или да излежи 6-месечна присъда.

Въпреки това германският съд подчертава, че редовете, които зачекват темата за свободата на словото в Турция, са разрешени.

"Въодушевен съм от правосъдието в Германия", коментира адвокатът, защитаващ интересите на Реджеп Тайип Ердоган.

В предаване, излъчено по телевизията на 31 март, Бьомерман рецитира поема за турския държавен глава, която съдържа груби сексуални нападки и обвинения, че Ердоган е репресирал и малтретирал малцинствата на кюрдите и християните.

Адвокатът на подсъдимия заяви, че решението е в противоречие с "артистичната свобода".

Вярваме, че решението на съда в конкретната му форма е грешно, като се вземе под внимание, че съдът смята, че тези части с подхода на Ердоган към свободата на изразяване са приемливи, каза Кристиан Шертц, адвокат на Бьомерман.

Самият Бьомерман пък реагира на решението на съда като сподели в Twitter песента на Beastie Boys (You Gotta) Fight for Your Right (To Party).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase