Снимка: Reuters, архив

Решението на правителството на Германия да удовлетвори молбата на турското ръководство да се започне криминално разследване срещу сатирика Ян Бьомерман не се подкрепя от 66 на сто от германците. Това сочат резултатите от изследване на социологическата агенция Емнид (Emnid), публикувани днес от вестник "Билд ам зонтаг".

Още по темата

Само 22 на сто от анкетираните 500 души са подкрепили решението на канцлера Ангела Меркел, 12 на сто са посочили, че скандалът с телевизионния водещ не е привлякъл вниманието им и те са се въздържали от отговор, информира ТАСС.

На 31 март Бьомерман прочете сатирично стихотворение, осмиващо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, по време на своето шоу по Цет Де Еф.

Официалното съгласие на правителството на Германия бе необходимо, защото самият Ердоган подаде иск в прокуратурата. В такива случаи Германия трябва да даде право на друга страна при разследване на неин гражданин.

В петък Меркел заяви, че правителството е взело решение да удовлетвори молбата и да не възпрепятства началото на криминално разследване срещу сатирика. По-късно стана ясно, че гласовете в кабинета са били 50 на 50 при гласуването и решаваща е станала позицията на канцлера, отбелязва ТАСС. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase