Снимка: Reuters

НАТО се опитва да натрапи конфронтация на Русия и Беларус, което буди тревога. Това заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров при посещение в Минск, пише "Аргументи и факти".

След преговори с беларуския си колега Владимир Макей Лавров каза, че колегите им от НАТО правят опит да натрапят конфронтация на Русия и на Беларус, освен това придвижват инфраструктурата на алианса в източна посока, по-близо до руските граници.

Уточнено бе, че руските и беларуските власти нямат намерение да подкрепят конфронтационния курс, лансиран от пакта, добавя седмичникът.

Още по темата

Москва и Минск се обявяват против изграждането на разделителни линии в Европа, отбелязва "Комсомолская правда", като се позовава на руския министър. Вестникът цитира Лавров, който настоял от името на Беларус и на Русия "Европа да одобрява принципите на равна и неделима сигурност за всички".

На фона на безоблачните двустранни отношения руският и беларуският министър насочиха внимание към съвместна защита на общите интереси, пише "Комерсант".

Според източник на вестника, близък до руското военно ръководство, логично би било след разполагането на компоненти от американската система за ЕвроПРО Москва да отвърне, като прехвърли в Беларус ракетни комплекси "Искандер-М".

"Имаме единен подход" в тази област, уверил Лавров на обща пресконференция с Макей.

"Западните ни партньори говорят за допълнителни разполагания (на комплекси за ПРО) в редица граничещи с нас страни и ние разглеждаме това като потенциално предизвикателство за нашата държава", заявил беларуският министър.

Като част от Съюзната държава между Русия и Беларус двете страни са "в тясно взаимодействие, включително във военната сфера. И се разбрахме да разработваме заедно съответните адекватни мерки за реагиране", добавил той.

"Ученията на НАТО в съседни на Беларус страни, разполагането на нови контингенти и т. н." са заплаха за тази страна, а основните ответни мерки се знаят - Минск провежда военни учения успоредно или съвместно с Москва, започна да превъоръжава своята армия, да увеличава възможностите й, коментира руският политолог Юрий Шевцов.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase