Снимка: БТА

В петък фармацевтичната компания Pfizer обяви, че повече няма да позволява продуктите й да бъдат използвани за направата на смъртоносни инжекции.

По този начин последният легален източник на вещества, които се използват за извършването на екзекуции в американските затвори, пресъхна, коментира британският вестник The Independent.

Решението на компанията означава, че ако не разполагат със запаси от необходимите химикали, американските власти ще трябва да търсят незаконни пътища за набавянето им или ще трябва да одобрят друг начин за изпълнението на смъртните присъди, като например електрически стол или разстрел.

В изявлението си компанията заявява, че "Pfizer създава своите продукти за да подобри и спаси животите на пациентите. Ние строго осъждаме използването на смъртоносни инжекции за наказание".

Pfizer ще ограничи продажбата към избрани търговци на седем продукта, които могат да бъдат ползвани при екзекуции. Дистрибуторите ще трябва да гарантират, че няма да препродадат лекарствата на институциите за наказание и ще бъдат строго следени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase