Снимка: архив, БТА

Комплексът за противоракетна отбрана в Румъния официално бе приведен в оперативна готовност, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от агенция ТАСС.

Противоракетната система в румънската военна база Девеселу е пример за екипна работа на трансатлантическо ниво, посочи Столтенберг, цитиран от агенция Аджерпрес.

Още по темата

Генералният секретар на НАТО благодари на правителството на Румъния и въоръжените сили на САЩ за отдадеността и професионализма, и посочи, че противоракетната система представлява значително увеличаване на капацитета за защита на европейските съюзници срещу балистични ракети от извън евроатлантическата зона.

Румъния и САЩ сключиха споразумение за разполагане на система за отбрана от балистични ракети на територията на Румъния на 13 септември 2011 г. Изграждането на противоракетния щит започна в края на октомври 2013 г.

Противоракетната система в Девеселу е на стойност 800 милиона долара и бе построена от Съединените щати, отбелязва агенция ДПА. Системата ще бъде обслужвана от 200 американски военни.

Столтенберг повтори факта, че "тази система в Румъния, както и тази в Полша, не са насочени срещу Русия".

На церемонията за откриването на системата за противоракетна отбрана "Aegis Ashore" присъстваха и румънският премиер Дачиан Чолош, министърът на отбраната Михня Моток, външният министър Лазар Команеску и посланикът на САЩ в Букурещ Ханс Клем.

Румънският печат писа днес, че откриването на противоракетната система на НАТО в Румъния е подразнило Москва и че от руската дипломация твърдят, че става въпрос за нарушаване от страна на Съединените щати на договора за ядрените сили със среден обсег.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase