Снимка: БТА

Садик Хан от опозиционната Лейбъристка партия положи клетва днес като първия кмет мюсюлманин на Лондон, предаде ДПА.

Хан, който е син на пакистански имигранти, каза след церемонията по полагане на клетвата в катедралата в столичния район Садърк, че Лондон го изпълва с гордост, а избирането му за кмет му вдъхва смирение. "Искам всеки лондончанин да се възползва от възможностите, които този град даде на мен и на моето семейство - възможности не само за оцеляване, но и за преуспяване", добави новият кмет.

Още по темата

Той победи с 57 на сто от гласовете съперника си консерватор Зак Голдсмит, който получи 43 процента. "Разбира се, че съм разочарован от резултата", каза Голдсмит, но поздрави Хан за победата и му пожела да развие и надгради успехите, постигнати при управлението на досегашния кмет консерватор Борис Джонсън.

Усилията на Консервативната партия да свърже Садик Хан с мюсюлманския екстремизъм в предизборната кампания за кметските избори бяха част от негативните кампании в политиката, заяви министърът на отбраната Майкъл Фалън, но отказа да се извини на новия кмет, предаде Ройтерс.

"В негативните кампании преди избори се казват разни неща и се задават въпроси", каза Фалън пред Би Би Си в отговор на въпрос дали съжалява, че е нарекъл Хан "лейбъристки лакей", който се е появявал на публични прояви заедно с екстремисти и радикални мюсюлмани. "Според мен е правилно кандидатите за най-високите постове във Великобритания да бъдат стриктно проверявани за миналите им връзки", каза Фалън.

Консерватори, сред които премиерът Дейвид Камерън и министърът на отбраната повдигнаха в предизборната кампания въпроса дали в Лондон ще има сигурност при управлението на 45-годишния Садик Хан, когото обвиниха, че "дава кислород" на екстремистите, добавя Ройтерс. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase