Райнхолд Ханинг. Снимка: Reuters
fallback

Деветдесет и четири годишен бивш сержант от паравоенната нацистка организация СС заяви пред германски съд, че се срамува, че е служил като надзирател в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц и че е знаел какво става там, но не е направил нищо, за да го спре, предаде Асошиейтед прес.

Райнхолд Ханинг каза пред съда в Детмолд, в Германия, че никога не е говорил за службата си в Аушвиц, която е протекла от януари 1942 до юни 1944 г., че не е разказвал дори на семейството си, но искал да използва процеса като възможност да поднесе извинения.

 "Искам да кажа, че дълбоко ме разстройва, че съм бил част от такава престъпна организация. Срамувам се, че видях неправди и никога нищо не направих срещу тях и се извинявам за действията си. Много, много съжалявам", каза той.

Ханинг е съден по 170 000 пункта за съучастие в убийство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

Аве дедо... на кой се извеняш ти !!! На тези които ти пращат по един милион деградирали туристи всяка година ли ? Или на тези които докараха много свестни хората по-цял свят да бъркат по кофите и...ли на тези които разпалиха по цял свят войни, а после същите ги въоражават с колани бомби и ги насъскват срещу невинни хора от друг континент излезли на разходка по улиците с децата си . Вдигни си гордо главата и не се извенявай за каквото и да е било, а и да си искал да направиш нещо, то е нямало как да стане - най-много и теб да бяха те мушнали в комина.

21

nina

преди 8 години

Човекът е бил надзирател в лагер-нито е Хитлер,Химлер,Гьоринг или Менгеле...И какво точно е можел да направи-да дезертира в СССР може би?Абе какви са тези глупави процеси на дедовци на 94 години? А в същото време в ивицата Газа какво се случва вече 68 години?

20

dp

преди 8 години

19 - Майк - отде ви изравят все такива гении за кремълски слуги бе, я се покрий надълбоко.Или още по-добре - заминавай ВЪН от свободния свят, в който не ти харесва, ходи да те строяват и мачкат по Русия, Иран, Корея, не е да нямаш опции, кво ЧАКАШ.

fallback