Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Износът на швейцарски часовници бележи най-големия си тримесечен спад от 2009 г., след като индустрията се изправи пред понижаващо се търсене на всички пазари, пише Bloomberg.

Експортът се сви с 8,9% на календарно изгладена база през първото тримесечие, показват актуалните данни на швейцарските митници.

Износът е надолу с 16% през март до 1,5 млрд. франка (1,5 млрд. долара), което е най-ниското ниво за този месец от пет години насам, сочат и данните на Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, са изненадани от факта, че понижения са отчетени на всички пазари. Спадът на доставките за Хонконг е от 38%, за САЩ е от 33 на сто, а 14% е в Китай.

Ръстът на търсенето на часовниците на Rolex, Omega и Cartier, например, в последните години спадна, тъй като швейцарските производители на часовници са изправени пред дълъг списък с препятствия. Те доведоха до преговори за съкращения в Cartier, Vacheron Constantin и Piaget.

Освен това предизвикателствата доведоха до промени на ръководно ниво в някои брандове. Например, през март временният главен изпълнителен директор на Parmigiani Fleurier се оттегли само пет месеца, след като замени напускащия Жан-Марк Жако.

Данните за износа контрастират с коментарите на главния изпълнителен директор на Swatch Group AG Ник Хайек, който по-рано този месец в интервю за Le Temps заяви, че индустрията е в добра форма.

Според него швейцарският франк е напълно надценен, което предизвиква ужасни вреди на Швейцария. Той пък иска да избегне съкращения на персонал.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

bix

преди 8 години

забравих сапфир кристал по скалата на Моос е на 9 място по твърдос!!на 10 е диаманта!

12

bix

преди 8 години

имам / certina / за 800 лв. стомана 316l .....за незнаещите киселиноустойчива хром никелова стомана!стъклото е сапфир кристал ! двойна защита ! за 10 години не е мръднал като нов е !взимайте си китайски те са с по добри характеристики!!!!!!!!!!!!швейцарските часовници са произведение на изкуството....не говорим за тези с диамантите!механизми като tourbillon e жироскоп в ръчен часовник !!! уникално !!!затова тези часовници струват толкова много!

11

Анонимен

преди 8 години

"Износът на швейцарски часовници със спад"Ау ! Каква трагедия ! Питали радио Ереван: каква е разликата между Швейцария и Русия.Отговорът бил: от кило желязо швейцарците правят осемнайсет часовника, а руснаците - кило гвоздеи.

fallback