Снимка: архив, Ройтерс

Засилващият се евроскептицизъм в Европейския съюз отчасти се дължи на твърде голямата намеса на Брюксел в живота на хората, която трябва да се прекрати, заяви пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Според него националните правителства трябва да имат по-широки правомощия от централните институции на ЕС. Тези думи на Юнкер вероятно ще отекнат във Великобритания, която се готви за референдум на 23 юни за оставане в ЕС или за излизане от съюза, посочва Ройтерс.

На въпрос на британския депутат консерватор Найджъл Евънс какво смята да направи срещу растящия евроскептицизъм, Юнкер отвърна: "Мисля, че една от причините, поради която европейските граждани се отчуждават от европейския проект, е фактът, че ние се намесваме в твърде много сфери от личния им живот. В много от тези сфери отделните страни са в по-добра позиция да предприемат действия и да приемат закони", продължи председателят на ЕК. Затова Брюксел сега създава много по-малко нови закони в сравнение с предишни комисии, каза Юнкер.

"Ясно заявих още през 2006 г., че европейският проект се задъхва, че има разочарование. Не мисля, че това се е променило кой знае колко, дори напротив", каза председателят на ЕК. Той обаче е на мнение, че е необходимо по-силно сътрудничество между 28-те страни от ЕС за противодействие на общите предизвикателства, включително мигрантската криза и заплахите за сигурността. Юнкер каза, че е убеден привърженик на оставане на Великобритания в ЕС.

"Сгрешихме, като въведохме прекалено много регулации и се намесихме твърде много във всекидневния живот на нашите граждани . . . Но ще сгрешим, ако не спазваме достатъчно принципа на солидарността", добави председателят на ЕК в изказването пред ПАСЕ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase