Снимка: архив Reuters

Временният граничен контрол, въведен в четири европейски държави (Франция, Германия, Швеция и Австрия) в средата на 2015 г. заради прилива на мигранти, е донесъл загуби за икономиката на Европа в размер на 15 млрд. евро за година.

Това сочат данните от мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo, цитирани от баварския вестник Die Sueddeusche Zeitung.

Институтът изчислява, че по-дългото време за чакане на границата увеличава цената на превоза, а това води и до увеличаване на цената на стоките. Така пък се свива и дейността на много компании.

Икономистите изчисляват, че ако всички 22 държави, които са подписали Шенгенското споразумение, въведат контрол по границите, то тогава обемът на търговията е възможно да се свие с 20%, а икономическите загуби ще превишат 100 млрд. евро годишно.

В дългосрочен план пък е още по-трагична прогнозата: Загубите достигат 140 млрд. евро годишно, изчислява изданието.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 6 години

Така ами!!!Загубите от терористични актове са къде-къде по-малка финансова загуба!!Какво значат тук-там изтрепани 40-50 човека по театри,кина,метро и т.н.!!!Печалба му е майката!!От всичко,всички и отвсякъде!!!!!

5

Djin

преди 6 години

Тия да вземат като са почнали със сметките да изчислят колко им струва 2-та Световна война! Та да продължат да вкарват ислямисти, докато докарат следващата! Дали ще могат и нея да я сметнат в евро!

4

Анонимен

преди 6 години

Ха, значи Ердоган се е минал като е поискал само 6млрд.