Снимка: архив Reuters
fallback

Никой от кандидатите за генерален секретар на ООН нямаше смелост да назове проблемите с истинските им имена. Разговорът беше обвит в твърде общи фрази. Очаквах сред тях да има готовност за лидерство и за реформа в ООН. Това коментира Борислав Мавров, програмен директор на Европейския институт, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него Бокова не е абсолютният фаворит, защото по време на изслушването не е отговорила на ключови въпроси, което впоследствие е било оценено като слабост на нейното представяне.

"Това са например въпросът за териториалната цялост на Украйна и нежеланието да спомене нито веднъж сирийската криза. Повечето кандидати избягваха да назовават сирийската криза като такава, което се интерпретира като бягане от големите проблеми на деня", посочи той.

Мавров каза още, че процедурата по издигане на кандидатури е отворена и се очаква да се появят още кандидати.

"Много се спекулира с появата в последния момент на Ангела Меркел, говори се за кандидат от Аржентина и Колумбия", заяви Мавров.

Очаква се през юли да започне етапа на взимане на решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

нов светов ред

преди 8 години

ООН е само една абревиатура.Вътре кухо.Пост за "наш" човек,т.е. послушен,владеещ клишетата, на висока заплата и нищо не правещ.

7

ОООООООХ

преди 8 години

КАТО ЗНАМ КАКВИ ЛОШИ ХОРА ИМА ИЗ МЕЖДУ ПОЛИТИЦИТЕ НЯМА ДА СЕ ИЗНЕНАДА ЗА НЯКОЙ ДОНОСЧЕ ПРОТИ БОКОВА - ДОРИ СЕ СЕЩАМ ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е НО НЯМА ДА Я СПОМЕНА ЗАЩОТО ВЕЧЕ СЕ ДОСЕТИХТЕ

6

Анонимен

преди 8 години

Хи-хи-ха-ха.....амчи изберете си меркелчето тогава!!!! Тя нали "опраска" еуропката....сега нека "опраска" и ООН-ето.....Кеф....отведнъж две срутващи се "организации"..... Абе, светът отива към затриване, те си играят на "изпълнителни директори"....Смях в залата....

fallback