Снимка: Reuters

Боливийският президент Ево Моралес посъветва папа Франциск да пие сок от кока.

Двамата се срещнаха във Ватикана.

Моралес е известен с непримиримата си защита за отглеждането на коката като растение.

"Аз го пия и ми е добре. Препоръчвам го и на вас, той дава сили за цял живот", обяви боливийският президент на срещата, цитиран от ABI.

Моралес не се ограничил до съветите, а дори подарил на папата три книги за отглеждане на кока в Андите. В книгите е доказано, че листата на коката може да помогнат срещу затлъстяването.

Президентът на Боливия е представител на местното племе аймар, припомня "Дарик". Той не завършва средно училище, защото е трябвало да работи, за да подпомогне бедното си семейство. Впоследствие става профсъюзен лидер "кокалерос" на селяните, които отглеждат кока.

Моралес е привърженик на легализирането на коката. Той твърди, че традиционното използване на коката в Боливия е част от начина на живот на населението от планините Анди и тази своя позиция неведнъж е изразявал от най-висши трибуни, включително и от трибуната на ООН. Дори на една конференция на ООН за наркотиците той дъвче листа от кока, за да докаже безвредността им.

Заради това си отношение Моралес обаче влезе в конфликт със САЩ, които водят война да ограничат трафика на кокаин на своя територия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase