Снимка: архив, Reuters

Афганистанските талибани, които няколко страни се опитват да накарат да започнат мирни преговори с властите в Кабул, обявиха днес началото на "пролетната си офанзива", съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Бунтовниците изразиха в комюнике до медиите намерението си да започнат "широкомащабни нападения срещу вражеските позиции в цялата страна".

Те са нарекли тазгодишната си офанзива "Операция Омари", в чест на молла Омар, основателя на движението на талибаните, чиято смърт беше обявена миналото лято.

Пролетната офанзива на талибаните обикновено поставя началото на "сезона на боевете" в Афганистан, след зимна пауза. Тази зима обаче боевете не престанаха в цялата страна, отбелязва АФП.

Кампанията тази година ще включва самоубийствени нападения, убийства и други операции, целящи да съкрушат бойния дух на противника, се казва в комюникето на бунтовниците, цитирано от АП.

Талибаните твърдят също, че в районите под техен контрол ще бъдат установени "механизми за добро управление, за да могат хората да живеят в сигурност и нормални условия".

Те уверяват, че ще се опитват да избягват убийствата на мирни жители или разрушаването на цивилни инфраструктури и че ще водят диалог "с нашите сънародници в редиците на неприятеля", за да ги убедят да се присъединят към тях.

Над 11 000 мирни жители бяха убити или ранени в Афганистан миналата година според данни на ООН.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase