Снимка: БТА

В централата на ООН в Ню Йорк изслушаха Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на международната организация. 

Още по темата
Изложението на Бокова е озаглавено "Мир, устойчивост и достойнство - новото лице на хуманизма в днешния свят", предаде БНР.

В началото тя заяви: "Изключително много вярвам в съвместната работа на различните държави и то особено спрямо всичко това, което се случва около нас и в световен мащаб и новите предизвикателства, които се увеличават". Бокова засегна и промяната в селектирането за позиции в ООН:

"Според мен фактът, че имаме този открит диалог показва промяната в Обединените nации от гледна точка на това как работи Съветът за сигурност и процесът по избиране на Съвета за сигурност. За мен това е нещо много положително. Може би страните членки ще продължат в тази насока, за да открият най-добрия модел за засилване на това най-демократично представяне и начин на работа на ООН".

На въпрос как ще отговори на екстремизма, който прибягва до насилие, Бокова сподели за своя опит в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО):

"Ние в ЮНЕСКО започнахме младежката образователна инициативата за глобално лидерство. С нея даваме компетенциите и критичното мислене на младите и, разбира се, умения. Всички сме наясно, че когато един бежанец си намери работа, той престава да бъде бежанец.

Мисля, че 21-ви век трябва да бъде векът на истинското равенство между половете и даване възможност на жените да станат равни членове в обществото. Не казвам това само, защото съм първата жена, избрана за Генерален директор на ЮНЕСКО, но и защото днес сме свидетели на това, че не е възможно да постигнем мир или устойчиво развитие без равенство между половете", подчерта по време на своето изслушване Ирина Бокова.

На въпрос за корупцията в организацията, Бокова коментира, че има доверие в съществуващата система за справяне с това предизвикателство. Сред темите беше и израело-палестинският мирен процес като представителят на страната ни се обяви за решение, което включва две отделни държави и изграждане на доверие между участващите в конфликта като неотменна част от преговорите.

Ирина Бокова не отговори на въпроса какво би направила за гарантиране на териториалната цялост на Украйна.
Половината от осемте, подали заявления за участие в кампанията за наследник на Бан Ки-мун, са жени. Очакванията са той да бъде заменен именно от първата жена генерален секретар. Неписаното правило за избиране на ротационен регионален принцип дава надежди за избора на представител на Източна Европа в това число Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО.
 
Въпреки преминаването към по-прозрачна процедура, решението за окончателния кандидат се взема от Съвета за сигурност, където постоянните страни членки - Великобритания, Китай, Франция, Русия и Съединените щати, могат да наложат вето.

Изслушванията на кандидатите бяха открити от председателя на Общото събрание на ООН Магенс Люкетофт с думите:

Дами и господа, това е исторически момент. За първи път, откакто тази организация е била основана преди 70 години, процесът по селекционирането и назначаването на следващия главен секретар е неотлъчно следван от принципи като прозрачност и приобщаване. Обсъжданията, които стартират днес, са признак на тази промяна.

Люкетофт подчерта, че идеалният кандидат за поста трябва да е независима и силна личност с морален авторитет, политически и дипломатически талант, както и добри управленски умения.

Преди Бокова беше изслушан Игор Лукшич, външен министър на Черна гора.

По регламент на всеки кандидат ще бъдат отделени два часа за отговори на въпроси, задавани от името на страните членки на ООН. Изслушванията се транслират по официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

На 13 и на 14 април слушанията продължават с участието на бившия словенски президент Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия - Весна Пусич, и на Молдова - Наталия Герман, администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк от Нова Зеландия и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase