Снимка: Булфото
fallback

И името на Тодор Батков излезе като акционер на офшорни компании в #Panama Papers, съобщава "24 часа".

"Да, така е. Имах за кратко по 1 акция в качеството си на адвокат на Майкъл Чорни, които после прехвърлих на друг пълномощник", потвърди Батков.

Според изтеклите документи 3 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., избрали българския адвокат Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г. 

Oще по темата

Това може би нямаше да се случи, ако не бе разривът между Чорни и предишият му довереник и бизнеспартньор - Франк Нюман от Валенсия. Кавгата е описана на повече от 30 стр. в съдебните архиви на Източнокарибския върховен съд на Британските Вирджински острови, където се води съдебният спор между двамата.

От документите става ясно, че Нюман и Чорни се познават от 2001 г. Двамата предприемат няколко бизнес начинания, сред които общи проекти в Русия, Украйна и Испания. Един от проектите е покупка на хотел в Испания.

За целта фирма на Чорни превежда на фирма на Нюман, регистрирана на Британските Вирджински острови, 4 млн. и 250 хиляди долара, става ясно от съдебните документи.

Проектът, заради който двамата се скарват, води началото си през 2004 г. Тогава Анна - съпругата на Чорни, харесва два новостроящи се апартамента в баровския район Knightsbridge в Лондон. Чорни моли за съдействие Нюман.

За да бъде осъществена покупката на апартамент номер 802, през 2005 г. британска посредническа фирма регистрира на Британските Вирджински острови фирмата Heathley.

За покупката на другия апартамент под номер 1101 е регистрирана фирмата Thornmead. Нюман е назначен за директор и формален, а не истински собственик.

"Очакването винаги е било имотите да принадлежат на фирмите, които са на г-н Чорни", се казва в съдебния иск.

Съдебната битка е дълга и епична. Но така или иначе, след като Чорни и Нюман се скарват, израелският магнат търси друг довереник. Това се оказва българският адвокат Тодор Батков.

Той получава по 1 акция в Thornmead и Heathlеy Investments на 19 февруари 2008 г. и се съгласява да стане техен формален директор.

"Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд долара", коментира Тодор Батков.

На 22 декември 2011 г. той прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd – друга фирма, регистрирана в Гибралтар, а на 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. – Forumside.

На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотив, че компанията няма дейност.

Освен, че работил за Чорни, който бил един пот основните му клиенти, адвокатът признава, че има свои офшорни фирми, които декларира редовно и те са напълно законни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

Поредния доносник сътрудник на СССР

18

Анонимен

преди 8 години

До Панама смехпейпърс АЙДЕ ПАК МЕШАТЕ КОСТОВ , АБЕ ТОЯ КОСТОВ ЗА ВСИЧКО ВИНОВЕН. СИГУРНО И ЗА ТАЯ АФЕРА СЪЩО/ МОЖЕ БИ ЗА ЦАРЯ, СТАНИШЕВ, ВОЛЕН , БОРИСОВ, ДЕТО СЕ ОПИТВАХА ДА НИ С ТАКЪВ ТРУД ДА НИ ИЗКАРАТ ТОЛКОВА ГОДИНИ ОТ ГНИЛОЧА КОЙТО НИ ЗАБИ КОСТОВ АХ ЛЕЛЕ ЕЙЙЙ ТРОЛЧЕТА МАФИОТЧЕТА , ПРОДАЖНИ ДУШИ ИЗЛЕЗНАЛИ ОТ ПЪКЪЛА НА ДС ВИЕ КОИТО ПУСКАТЕ ПОДОБНИ НЕЩА СТЕ АНТИБЪЛГАРИ, ТУРСКИ И РУСКИ ШПИОНИНЕ ЖЕЛАЕТЕ ДОБРОТО НА НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НИТО ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО ДОБРО В ТАЗИ СТРАНА. БОГ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ!

17

Анонимен

преди 8 години

kude e siderov kude sa bsparite????????????

fallback