Снимка: "24 часа"

Бившият шеф на Българска външнотърговска банка, по-късно Булбанк, Чавдар Кънчев е сред българите с офшорни сметки, извадени от "Досиетата Панама".

Чавдар Кънчев е бил директор, а по-късно акционер в 2 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови преди повече от 15 г. Едната е закрита, а другата не развива дейност. Това показват данните, изтекли от панамската адвокатска кантора “Мосак Фонсека”, съобщава „24 часа“.

Кънчев потвърди пред изданието, но посочи, че двете фирми не са развивали дейност. „Щях да закрия и втората, но имах здравословни проблеми“, казва Кънчев.

Първата компания - Polltis, е вписана в регистъра на Британските Вирджински острови през март 2000 г. По онова време Кънчев все още е директор на Българска външнотърговска банка, но името му не фигурира в документите. Директорите са номинални, а собственикът не е посочен.

Името на Кънчев не се появява в Polltis и през октомври 2000 г., когато напуска директорския пост в Булбанк и се отдава на частен бизнес.

Едва през март 2007 г. той и дъщеря му са назначени за директори.

Още по темата

Сертификат за акционер Кънчев получава 3 г. по-късно - през юли 2010 г. Според банкера фирмата никога не е развивала дейност.

Това се потвърждава и от документите. Вероятно затова той и дъщеря му решават да закрият компанията през октомври 2013 г.

Другата фирма, в която Кънчев става първо директор, а после акционер, е Oak Cresent Ltd.

Фирмата е регистрирана през юни 2001 г., но първият акционер е вписан в регистъра като приносител.

Имената на Кънчев и дъщеря му се появяват едва през март 2007 г., когато са назначени на директорски постове. През юли 2010 г. собствеността и на тази компания е прехвърлена на Кънчев. “Бях планирал да закрия и нея, но имах проблеми и това се отложи”, казва банкерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase