Снимка: архив Reuters

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди всички петъци в страната да бъдат неработни дни за идните два месеца. С тази необикновена наредба страната се опитва да спести... ток. Оказва се, че в една от най-големите износителки на петрол, токът е в недостиг, съобщава Ройтерс.  

"Ще имаме дълги уикенди", обяви Мадуро по време на пространна реч пред националната телевизия. В нея той обяви 60-дневен план за справяне с недостига на електричество.

Силно засушаване, комбинирано с недостатъчно инвестиции в инфраструктурата на енергоприносителите докараха южноамериканската държава в това положение. В момента 60% от електричеството във Венецуела се осигурява от ВЕЦ-ове.

Опозицията във Венецуела се обяви против въвеждането на 4-дневна работна седмица и я обяви за безразсъдна. Според опозицията това ще вкара страната в рецесия, недостиг на ххрана, лекарства и трицифрена инфлация.

"За Mадуро явно най-добрият начин за решаване на тази криза е да намали производителността на страната", заяви съветникът от Каракас Хесус Армас. "Почивните петъци не са нищо повече от безплатен хляб и цирк", добави той.

В социалните мрежи темата не остана без коментар.  "Вие сигурно се шегувате???", пише един потребител в Twitter. Други път се дивяха как ли крайната мярка ще се отрази на училища, бюрократични процедури и супермаркети.

60-дневният план за справяне с енергийната криза беше обявен от Мадуро по време на телевизионна програма, изпълнена с музика, танци и гигантски снимки на бившия лидер на страната - Уго Чавес.

"Мисля, че можем да преодолеем тази ситуация, без да увеличим данъците и да въвеждаме режим", отсече Мадуро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase