Снимка: архив, Reuters

Първите 43-ма сирийски бежанци от Турция пристигнаха днес в Европа по сделката, която Брюксел и Анкара сключиха на 18 март. 32-ма от тях ще живеят в Германия, 11 във Финландия. Утре нова група ще замине за Холандия.

В същото време ЕС все още не изпраща имигранти, търсещи убежище към Турция, тъй като Меджлисът не е приел нужните законодателни промени, които да гарантират тяхната международна закрила. Турция трябва да впише в закон, че ще поднови или ще даде бежански статут на всеки сириец, върнат ѝ от Европа и че ще разглежда молбите за убежище на гражданите на всички други държави, които поискат закрила от нея. Това законодателство било подготвено, но все още не е прието, призна говорител на Европейската комисия днес. Докато то не влезе в сила, Европа няма да връща хора, които могат да бъдат изложени на опасност, добави той.

Още по темата

202-ма души, които не са подали молби за убежище, са били качени на фериботи от гръцките острови Лесбос и Хиос днес. Те са се съгласили доброволно да бъдат върнати. Сред тях няма сирийци, тъй като все още текат процедури по разглеждане на молбите им за убежище в Гърция. Говорител на Комисията не се ангажира със срок, в който размяната за всеки върнат сириец в Турция един сирийски бежанец от Турция да поема към Европа, ще започне фактически, тъй като не е ясно кога ще се вземе решение по техните молби да останат в ЕС.

Говорител на Жан-Клод Юнкер обаче обясни, че договорката е за всеки кораб към Турция по един самолет да излита към Европа.

ЕС се съгласи да размени общо 72 000 души по схемата. От влизането в сила на споразумението на 20 март 6025 души са пристигнали на гръцките острови от Турция и подлежат на връщане. 

Бежанците, пристигнали в Гърция преди тази дата, ще бъдат разселвани по договорените миналата година квоти в други държави от ЕС. От 66 400, за които ЕС се разбра, досега са преразпределени 581 души, двама от тях в България.

Според Европейската комисия първата депортация на имигранти обратно в Турция тази сутрин е преминала мирно и в лагерите на гръцките острови няма напрежение и бунтове. Близо 700 полицаи от 21 европейски държави охраняват местата, в които са държани имигрантите. Говорител на Комисията обясни, че броят им е достатъчен, макар първоначално да бе обявено, че ще са нужни 1500 души за да пазят и екскортират връщаните имигранти. ЕС пресмята, че ще са нужни около 4000 души, за да се изпълни споразумението с Турция. Те трябва да се занимават със сигурността, регистрацията, разглеждането на молбите за убежище и транспорта на пристигащите нелегално през Егейско море имигранти.

Най-голям дефицит се очертава за преводачи – от 400 необходими, на Гърция са обещани само 22-ма. Затова пък бройката от съдии, които трябва да помагат на гръцките магистрати да разглеждат жалбите за отхвърлени молби за убежище, е преизпълнена и вече 33-ма души са готови да тръгнат към "горещите точки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase