Снимка: Reuters

От днес започва прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция, целящо спиране на потока от нелегални мигранти към Европа.

Споразумението, подписано на 18 март, предвижда бежанците, достигнали бреговете на Гърция нелегално след 20 март, да бъдат върнати обратно в Турция, освен ако не получат убежище в Гърция. В замяна на това ЕС предложи на Турция финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Споразумението постановява също, че за всеки сирийски бежанец, който бъден върнат от гръцките острови в Турция, друг сириец от Турция ще бъде заселен в някоя страна членка на ЕС, като предимство ще имат онези, които не са правили опит нелегално да влязат в ЕС.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че днес ще бъде съобщено коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме. Говорителят Наташа Берто добави, че близо половината държави в ЕС са изразили готовност да приемат разселени от Турция сирийски бежанци, сред които е и България.

Гръцки медии съобщиха, че властите са подготвили досега над 4 000 мигранти, които са включени в списъка за реадмисия в Турция, като първата група, която предстои да бъде върната в периода от 4 до 6 април, се очаква да бъде от 750 души, предаде АНА-МПА.

От своя страна турското правителство заяви, че очаква около 400 бежанци и мигранти да пристигнат от Гърция днес, според вътрешния министър Ефкан Ала, цитиран от ДПА.

Международни медии обаче коментират, че Турция не изглежда готова за голям поток от върнати бежанци, а приемните лагери още не са построени.

В западния град Дикили, намиращ се на егейското крайбрежие в окръг Измир, се предвижда да бъде изграден един от пунктовете за регистрация на върнатите мигранти, но според очевидци мястото все още представлява гола поляна, съобщи ДПА.

Стотици жители на града протестираха в събота срещу правителствените планове, опасявайки се, че това ще се отрази върху икономиката, туризма и сигурността в техния град.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase