Снимка: архив, Ройтерс

Обстановката в района на конфликта в Нагорни Карабах остава напрегната, се казва в публикувано днес изявление на азербайджанското външно министерство, предаде ТАСС.

Продължава обстрелът с тежки оръжия, включително артилерия, на азербайджански позиции по линията на контакта.

Още по темата
"Армения разполага на окупираните територии допълнителни ракетни и артилерийски сили, за да укрепи възможностите си. Хеликоптерите й осъществяват интензивни полети между окупираните територии и Армения", се казва в изявлението на азербайджанското министерство.

"През последните години арменските военни провокации срещу азербайджански военнослужещи, както и срещу гражданско население, с използването на миномети, голямокалибрени картечници и артилерия придобиха по-интензивен и агресивен характер", подчертава азербайджанското външно министерство, според което "незаконното присъствие на арменски въоръжени сили в окупираните територии остава основна причина за продължаването и засилването на напрежението и създава заплаха за мира и стабилността в региона".

"Военната окупация на азербайджански земи не помага за решаване на конфликта и никога няма да доведе до политическите последствия, които Армения желае. Колкото по-рано Армения се примири с тази реалност, толкова по-скоро ще бъде решен конфликтът и страните и хората в региона ще могат да получат изгода от сътрудничеството и икономическото развитие", подчерта азербайджанското външно министерство. То призова международната общност да поиска от Ереван "да прекрати незаконната окупация на азербайджански земи, да изведе войските си от всички окупирани територии и да прояви конструктивност в решаването на конфликта".
Страните в конфликта се обвиняват взаимно за последните сблъсъци, отбелязва ТАСС.

Малко по-рано от Ереван изявиха готовност за всякакво развитие на обстановката в Нагорни Карабах, включително за оказване на пряка военна помощ на неговите сили за отбрана, заяви първият арменски заместник-министър на отбраната Давид Тоноян на среща с военни аташета от чуждестранни посолства в Ереван, предаде ТАСС.

В изявление на арменското министерство на отбраната се съобщава, че Тоноян е информирал военните аташета за обстановката "по линията на съприкосновение на воюващите азербайджански и карабахски сили" и е разяснил ситуацията, "получила се в резултат на широкомащабната агресия на Азербайджан, както и съдържанието на мерките, предприети от Армията за отбрана на Нагорни Карабах по пресичане на настъпателните действия на противника".

Министрите на отбраната на Армения и Иран Сейран Оханян и Хосейн Дехган в телефонен разговор са изразили безпокойство от изострянето на обстановката по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах, съобщи арменското министерство на отбраната.
Министрите също така са обсъдили въпроси от сътрудничеството на отбранителните ведомства на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase