Снимка: архив БТА

Белгия разреши екстрадицията на Салах Абдеслам, осмият терорист от Париж тази вечер, след като днес той беше разпитан от федерален прокурор. Франция поиска той да ѝ бъде предаден, за да го съди за участие в атентатите на 13 ноември.

Адвокатът на Абдеслам заяви след произнасянето на съда, че клиентът му ще сътрудничи на френското следствие и иска да замине, колкото се може по-бързо. Това обаче най-вероятно няма да стане в близките седмици, тъй като белгийската полиция се надява на признанията му във връзка с разследването на  атентатите в Брюксел.
Салах Абдеслам беше заловен от белгийските спецслужби на 18 март в Брюксел и беше разпитван в продължение на 4 часа, но 2 дни преди брюкселските атентати внезапно промени тактиката си и се позова на правото си на мълчание.

Първоначално той не желаеше да бъде предаден на Франция, която незабавно внесе молба за екстрадиция, но 24 часа по-късно поиска да бъде изпратен по най-бърз начин в Париж. Според информация, изтекла в белгийските медии Абдеслам не желае да свидетелства за атентатите в Брюксел от 22 март, въпреки че поне един от замесените в Парижките – Наджим Лашрауи, камикадзе от летището, е участвал в организацията на терористичния акт  и на 13 ноември.

Абдеслам настоява, че не познава „мозъка“ на парижките атаки Абделхамид Абауд. Той го бил виждал само нощта преди да тръгнат за френската столица, а брат му Брахим Абдеслам, който се взриви на парижка улица, е поддържал връзката между извършителите на атентата и техния шеф.

Залавянето на Абдеслам отне 4 месеца. Полицията е била на два пъти близо до него, но го е изпуснала. Първият път, тъй като няма право да обискира частни домове нощно време. Това ограничение падна в парламента, който се готви да приеме нови мерки за борба с тероризма, които бяха внесени след парижките атентати от правителството.

Депутатите са склонни да гласуват 3 от 30 предложения на кабинета: възможност арести да се правят през цялото денонощие, допълнителни проверки, свързани с трафика на оръжие и създаване на банка от данни на потенциални терористи. Последната идея предизвика ожесточени спорове, тъй като някои политици смятат, че различните бази данни вече са толкова, че няма човешки потенциал, който да ги управлява ефективно.

Междувременно днес белгийската полиция поиска от собствениците на частни охранителни камери – в магазини, офиси, заведения и къщи в Брюксел да пазят записите от 15 до31 март, тъй като те могат да са нужни за разследването на атентатите. В обръщението на полицията се казва, че те не трябва да ги носят в участъците, а да се държат на разположение.

Властите се интересуват както от записите, направени на тротоарите и улиците, така и във вътрешността на магазините. След освобождаването поради липса на доказателства на Фейсал Шефу, за когото се предполагаше, че е „мъжът в бяло“ от летището в понеделник, белгийската полиция, не е огласявала никакви нови данни по разследването на брюкселските атентати от 22 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase