Снимка: архив, Ройтерс

Руското военно присъствие в Сирия е необходимо, за да гарантира световния баланс на силите, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за РИА "Новости", предаде Ройтерс.

Асад каза, че съставянето на ново правителство в страната му няма да бъде трудно и че всички проблеми могат да бъдат уредени на мирните преговори в Женева. Според него новото сирийско правителство трябва да бъде съставено от три партии - опозиция, независими сили и лоялните на Дамаск сили.

Причинените от войната икономически вреди и щети върху инфраструктурата до момента надхвърлят 200 милиарда щатски долара, каза Асад и допълни, че възстановяването на инфраструктурата ще отнеме дълго време.

Подкрепата на Русия беше ключова за неотдавнашните военни победи на сирийския режим, добави президентът Башар Асад. Освен това той похвали Иран и ливанската групировка Хизбула и заяви, че превземането на град Палмира от екстремистите се дължи на слабостите на водената от САЩ коалиция.

След като Палмира беше освободена миналата седмица, трябва да се насочим на изток към Дейр аз Зур и към Ракка, добави сирийският президент.

Асад отхвърли възможността за федерализация на Сирия, като заяви, че страната е прекалено малка за подобен модел и народът няма да го подкрепи. Мнозинството сирийски кюрди искат да живеят в единна Сирия, добави президентът. Според него те ще подкрепят единството на страната, ако въпросът бъде подложен на референдум, съобщава Асошиейтед прес.

Сирия се нуждае от правителство на националното единство, което ще гарантира прехода към нова конституция, подчерта Асад в интервюто, цитирано от АП. Той отхвърли искането за преходно правителство, издигнато от опозицията, която иска оттеглянето му.

Сирийските бежанци ще започнат да се връщат в родината си, когато видят надежда за подобрение, подчерта Асад. Според него западните санкции са една от основните причини за миграцията.

"На първо място, ако погледнете дефиницията за преходен период, такава дефиниция не съществува", заяви Асад. Според него терминът означава преходът от една конституция към друга, следователно трябва да се извърши според сегашната конституция. "Ще преминем към новата конституция, след като сирийският народ гласува за нея", подчерта той.

В интервюто си Асад отхвърли както исканията на сирийската опозиция за преходно правителство, така и обявяването на федерална система от главната кюрдска фракция, отбелязва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase