Снимка: архив Reuters

Руският оръжеен износ за изминалата 2015 г. възлиза на 14,5 милиарда долара, което е повече от планираното, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на президентската комисия за военно-техническо сътрудничество, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руска оръжейна продукция е била изнесена миналата година в 58 страни по света, а като цяло партньорите на Русия в тази сфера надвишават 100 държави, каза Путин.

Поръчките от чужбина за руски оръжия възлизат на над 56 милиарда долара, съобщи още президентът.

Той каза, че министерството на отбраната на Русия е започнало подготовката за разминирането на сирийския град Палмира, освободен от групировката "Ислямска държава" преди броени дни.

Пред комисията Путин каза, че военно-техническото сътрудничество на Русия с европейските страни на практика е преустановено, но това не отговаря нито на интересите на Русия, нито на интересите на Европа.

Путин добави, че сътрудничеството е почти прекратено не по руска инициатива и изрази увереност, че в интересите на всички държави на европейския континент ще се възстанови откритото и продуктивно взаимодействие във всички сфери, в това число и по линията на военно-техническото сътрудничество.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase