Снимка: БТА

Във великденската си проповед папа Франциск призова християните да не се поддават на страха и песимизма след атентатите в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Нека не позволяваме на страха и мрака да завладеят сърцата ни, призова главата на Римокатолическата църква по време на празничното богослужение в базиликата "Свети Петър".

Много поклонници отмениха планираните си пътувания до Рим след атентатите в Брюксел, но въпреки това снощи в базиликата дойдоха много вярващи, отбелязват агенциите.

Десетки хиляди пристигнаха, за да чуят посланието "Урби ет орби" - "Към града и света", посочва Франс прес. По време на Светата година на милосърдието, според някои оценки, Рим посреща по Великден 20 000 поклонници по-малко, отколкото през 2015 г., колкото и да е популярен Франциск - безспорно отчасти заради страха от атентати, допълва агенцията.

Папа Франциск влезе в смълчания и потънал в тъмнина храм с една единствена запалена свещ, а когато стигна до олтара, осветлението беше запалено, символизирайки възкресението на Исус.

Във великденското си послание Франциск спомена жертвите на тероризма - "тази сляпа и брутална форма на насилие, която продължава да пролива кръв в различни части на света, както при неотдавнашните атаки в Белгия, Турция, Нигерия, Чад, Камерун, Кот Д'Ивоар и Ирак, предаде ДПА.

Посланието на Христовото възкресение ни приканва да не забравяме онези мъже и жени, търсещи по-добро бъдеще, както и още по-многобройното множество от мигранти и бежанци - сред които много деца, бягащи от война, глад, бедност и социална несправедливост, добави папата. Тези братя и сестри срещат твърде често по пътя си смъртта или отказ от онези, които биха могли да им предложат подслон и помощ, каза той в нов призив към лидерите на развитите страни, особено европейските, да не затварят границите си.

Ватикана изпрати днес от името на Светия отец телеграма до иракчаните, два дни след като самоубийствен атентат, отговорност за който пое групировката "Ислямска държава", отне живота на 32-ма души след футболен мач в иракската провинция Бабел.

Франциск изрази подкрепа за мирните преговори за Сирия, една "разпокъсана" страна. Той призова за световен мир, споменавайки зони на военен конфликт или нестабилност като Сирия, Ирак, Украйна, Йемен, Израел и Палестинските територии, Южен Судан, Демократична република Конго, Бурунди, Мозамбик и Венецуела.
Римският първосвещеник спомена в словото си и "възрастните, смазани от самотата", и "младите, които не виждат бъдеще пред себе си".

"Господ ни изпраща съчувствения си поглед към гладните и жадните, към чужденците и затворниците, към маргиналите и отритнатите, към малтретираните и подлаганите на насилие", изтъкна Франциск.

"Пред духовните и нравствените бездни, пред празните пространства, които се отварят в сърцата и предизвикват омраза и смърт, единствено Бог може да запълни с любовта Си тези празноти, тези пропасти, предпазвайки ни, за да не се сгромолясаме в тях. Божието милосърдие е вечно!" - каза Франциск.

Не бе съобщено за никакви инциденти днес, а и по време на продължителните тържества през цялата Страстна седмица. Около площад "Св. Петър" обаче бяха разположени внушителни сили за сигурност. Полицията проверяваше поклонниците с метал детектори и ги насочваше към площада по предварително установени маршрути, обозначени със заграждения.

79-годишният аржентински папа изглеждаше в доста добра форма въпреки траялите дълги часове церемонии през последните дни. Той продължително дефилира всред ентусиазираното множество с малка кола в бял цвят, отбелязва АФП.

Днес е празник на нашата надежда. Тя е толкова нужна сега, каза в посланието си Светият отец. По време на богослужението 12 възрастни от Китай, Южна Корея и други страни получиха папско кръщение. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase