Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

Най-малко пет са жертвите на днешния кървав атентат в Истанбул. Ранените са 36, седем от тях – тежко. 12 от ранените са чужденци, сред тях е и дете.

Това съобщи турският министър на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу, цитиран от БТА.

Както Dnes.bg писа малко преди обед в днес взрив разтърси една от най-популярните и посещавани от туристи търговски улици в централната част на Истанбул. Атака стана пред оживен търговски център. Взривът окървави Истанбул само няколко дни след като екстремисти отнеха живота на 37 души в столицата Анкара.

След първоначалния шок днес на мястото на произшествието бяха изпратени медицински екипи, а полицията отцепи изцяло района, който беше наблюдаван от въздуха с хеликоптери, информира "Фокус". Властите първоначално прекратиха съобщенията за атентата, но после губернаторът на града Васип Сахин потвърди официално, че Турция отново се е превърнала в мишена на терористите.

Oще по темата
Нападението бе извършено от атентатор камикадзе. Според местни медии има един задържан по подозрение, че е съпричастен към атентата.

Първоначалните данни сочат, че нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/ или свързана с нея групировка е извършила самоубийствения бомбен атентат, съобщи високопоставен турски служител, цитиран от Ройтерс.

Нападателят е бил възпрепятстван от полицията да осъществи първоначалната си цел и е взривил бомбата "от страх", е посочил източникът.

Според валията на Истанбул атентатът е бил насочен срещу полицейско управление в квартал Бейоглу, което се намира в съседство, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Турските власти са отцепили района на експлозията и са въвели временна забрана за отразяване от медиите на посдедствията от терористичния акт, съобщи ТАСС. Забраната се отнася до показване на кадри от мястото на взрива, тела на загиналите и съобщаване на информации, свързани с хода на разследването.

Според списъка на пострадалите, разпространен от местни медии, сред ранените са граждани на Германия, Иран и Израел. Междувременно българското Външно министерство съобщи, че няма данни за загинали и ранени български граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 8 години

Ердогане, Ердогане, що ти трябваше да сваляш руски самолети бе, Абдалооглу Балъкефенди....

59

Анонимен

преди 8 години

До магиЕгати мръсните и долни българи сте ама, дано ви сполети същото и Добруджа и лудугорието да се отцепи от тая *** българска!

58

Анонимен

преди 8 години

Атентата е извършен в близост до група израелски туристи. Трима от убитите са израелски граждани. Израел винаги е помагал на Кюрдистан а Турция на Палестина. Така че е изключено този атентат да е направен от кюрди. Снощи израелската телевизия съобщи че зад този атентат соят ислямистите от ИД. Турция се опитва да прави медийно затъмнение и да лъже в свой интерес за сметка на убити невинни хора.

fallback