Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Мечтата на Турция е да завземе територията в Сирия, която счита исторически за своя и да блокира създаването на кюрдска държава там, като по този начин блокира и автономията на кюрдите в Турция. Именно Турция може да се превърне в ключовия фактор, дали ще има мир в Сирия или не. Това каза Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Относно преговорите с Турция, свързани с бежанската криза, Николов каза, че политиката в тази сфера не може да бъде водена само от една държава, била тя и локомотива на Европа.

"Доста страни в Европа се противопоставят на исканията на Турция и катализатор бе и поведението на Турция спрямо някои издания, като "Заман". Има и "нелогични искания", както и такива, чийто ефект е непредвидим, като настояването за сваляне на визите. Тук, за съжаление, в Европа има съгласие. Единствено Франция и Кипър са изказали несъгласие", каза Николов.

Последствията обаче за Европа, според специалиста от падането на визите за 80 млн. граждани, са неясни.

По повод отпусканите средства за Турция за справяне с мигрантската криза Николов каза: "Въпросът за солидарността в ЕС е много труден, но тук ЕС се води от много по-големи задачи в Турция, защото страната е ключов партньор за решаването както на бежанския, така и на други проблеми".

"В Европа няма наивници, които считат, че Турция ще стане пълноправен член на ЕС, но не зная дали и желанието на Турция за участие в съюза, е искрено, защото проучванията показват, че намалява желанието на населението", смята той.

Николов каза и, че е "възмутително премълчаването на геноцида над кюрдите".

"За мен категорично този атентат в Анкара не е дело на кюрдите. Кюрдите извършват атентати не със самоубийствени актове и то само срещу военни. За мен това е дело на "Ислямска държава".

Какво още каза Симеон Николов можете да чуете във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

РУССИЯ

преди 8 години

До турчинЩе вземете, ама друг път. Фантазьор. Руснаците така ще ви обрулят за пореден път, че чак няма да знаете на кой свят сте. Ако туркиетата не си стоят мирно Русия ще възстанови Кюрдистан и то в земите, където са си били тоест в половин турция. Та ще се потвърди приказката за лакомото дупе и вместо да вземат чужди територии, които никога не са били турски ще изгубят територии и то не малко. ХА ХА ХА.

31

Анонимен

преди 8 години

До Т.Ю.Р.К.to4no taka 100% si prav bg narod da spi

30

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен33koga e imalo togava tursite v bg she iskat,romite sashto i vsi4ki etnosi she iskat avtonomiya po tvoya logika tova izliza

fallback