Андерш Брайвик. Снимка: Reuters
fallback

Крайнодесният норвежки екстремист Андерш Брайвик, който преди пет години изби десетки свои сънародници при двойно нападение, заяви днес пред съда, че ще се бори за националсоциалистическите идеи, докато е жив, предаде Франс прес.

Тридесет и седем годишният Брайвик съди Норвегия за нехуманно отношение към него в затвора. Днес той каза в съда, че държавата се опитва да го убие от пет години, като го държи в изолация, че е третиран като животно и е на път да рухне. Всичко това го тласкало към самоубийство.

Не мисля, че мнозина биха издържали на мое място, заяви той.

Oще по темата

Процесът се гледа в импровизирана съдебна зала във физкултурния салон на затвора Шиен, южно от Осло, където Брайвик излежава присъда от 21 години затвор за убийството на 77 души със стрелба и атентат, посочва ДПА.

На днешното заседание той се оплака, че е бил подложен 885 пъти на претърсване и разсъбличан почти до голо и дори показа пред съдиите как точно са протичали претърсванията. Друго негово оплакване бе, че е бил закопчаван с белезници 3500 пъти. Екстремистът каза, че след всяко претърсване и всяко закопчаване с белезници е подавал жалба.

Масовият убиец има килия от три помещения в затвора и достъп до зала за спорт, но не можа да контактува с останалите затворници. Днес пред съда той каза, че майка му е единственият външен човек, на когото е позволено да се среща с него, без между тях да има стъклена преграда.

Брайвик се оплака и от притопляните в микровълнова печка храни, които му поднасят в затвора, и определи яденето на тези храни като мъчение, по-голямо от симулацията на давене.

При влизане днес в залата, в която се гледаше делото, Брайвик за разлика от вчера не направи нацистки поздрав, посочва Франс прес.

Делото, което започна вчера, ще продължи още два дни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

коци

преди 7 години

НЕ МОЖЕТЕ ДА УБИЕТЕ ИСТИНАТА !

8

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 12"NIE BELITE SHIAHME DA IMAME CHOVESHKI PRAVA"Альооо,кротко, че не съм сигурен , дали с тези ненормални мисли и с непознаването на родната си азбука щеше да оцелееш .

7

Бай Иван

преди 8 години

Европейска шизофрения, убил 77 човека и тези умуват дали е изтормозен в личната си луксозна затворническа килия! И това става в Норвегия , държавата въвела някога евгениката и избивала собствените си деца с недъзи!

fallback