Снимка: БТА

Френският президент Франсоа Оланд посочи, че не трябва да се правят никакви отстъпки на Турция по въпросите за правата на човека или визите за пребиваване на турски граждани в ЕС в замяна на гаранции от Анкара за контрол върху миграционния поток, предаде Франс прес.

Още по темата
Не трябва да има никакви отстъпки по отношение на правата на човека или критериите за либерализация на визите, заяви Оланд в навечерието на подновяването на 17 и 18 март в Брюксел на трудните преговори между ЕС и Анкара относно сделка за миграционната криза.

Проектът на споразумение между ЕС и Турция за мигрантите, договорен на срещата на върха на 7 март, поражда въпроси за неговата съвместимост с въпроса за правата на човека. ООН определи в четвъртък като незаконни колективните експулсирания на мигранти, предвидени в него и няколко страни членки на ЕС, изразиха безпокойство от възможни компромиси с ислямо-консервативния режим в Анкара. Проектът безпокои и турската опозиция.

Планът предвижда реадмисия в Турция на всички мигранти, дошли незаконно в Гърция, в това число и сирийски кандидати за убежище, бягащи от страната си във война. В замяна европейците ще се ангажират за всеки сириец, върнат в Турция, да приемат един кандидат за убежище от турската територия.

Турция освен това поиска удвояване на сумата, предложена от ЕС, за да се справи с приема на сирийци на турска територия. Така сумата ще се удвои от 3 милиарда евро, на 6 милиарда евро.

Анкара поиска и освобождаване на гражданите си от визи за ЕС още от края на юни и отварянето бързо на пет нови преговорни глави за нейното членство в ЕС, за което хаотичните и бавни преговори започнаха през 2005 г.

Говорейки за тази сделка, Оланд призова днес в Париж за повече яснота и прозрачност в разговорите на ЕС с Турция относно споразумението, предаде Асошиейтед прес.

Оланд също така каза, че трябва да има защита на външните граници на ЕС, за да се избегне възстановяването на нови вътрешни граници в европейската свободна за движение зона. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase