Снимка: архив, Reuters
fallback

Споразумението с Турция е незаконно и предава европейските ценности, гласи заглавието на статия във в. "Гардиън" на председателя на групата на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ) Ги Верхофстад. Той отбелязва, че бежанската криза в Европа няма да бъде решена със сключването на пакт с режим, ставащ все по-авторитарен.

Има редица причини, поради които този подход е не само неморален, но е и фундаментално погрешен. Първо, задължителните масови експулсации доста правилно са забранени от конвенцията на ООН от 1951 г. за бежанците, пише Верхофстад. Този договор е подписан от Европейския съюз. Член 19 от собствения устав на ЕС за основните човешките права повелява изрично, че колективното експулсиране е забранено. ООН вече даде да ясно да се разбере, че масовото връщане на хора ще е в противоречие с международното право. Знаем, че положението с човешките права в Турция е ужасно, а системата й за предоставяне на убежище не функционира. Има дори данни, че Турция принудително прогонва бежанци обратно в Сирия.

Наистина ли Европа иска да стане отговорна за увеличаването на всичко това, пита Верхофстад. Грешим, ако си мислим, че Турция може да премахне проблемите ни и бежанската криза - тя не може. Само истински европейски подход, основан на солидарността и хуманността може да го направи. Подписването на това цинично споразумение с Турция ще означава разрушаване на правния ред в Европа, изграден от развалините от Втората световна война. Да пием от отровната чаша на Ердоган не е решението, допълва Верхофстад.
ЕС сключва съмнително споразумение с Турция, пише "Ню Йорк таймс".

Все повече изглежда, че Европейският съюз иска турският президент Реджеп Ердоган да замени полковник Муамар Кадафи като пазителя на европейските брегове срещу притока на мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Именно Кадафи, някогашният силен човек в Либия, беше този, който преди да бъде свален от власт с помощта на САЩ и Европа имаше споразумение с Италия да държи мигрантите далеч от бреговете й. През 2010 г. при посещение при тогавашния премиер на Италия Силвио Берлускони Кадафи поиска 5 милиарда евро на година, за да продължи да спира наплива, напомня "Ню Йорк таймс". Иначе, заплашваше той, Европа ще се превърне във "втора Африка" в резултат от вълната от милиони имигранти.

Сега ЕС, подтикван от изпадналата в затруднение германска канцлерка Ангела Меркел и залят от 1,3 милиона кандидати за убежище през 2015 г., отчаяно търси начин да възпре колкото е възможно повече мигранти. По необходимост средството за постигане на тази цел е господин Ердоган, който подобно на полковник Кадафи преди него, си има цена и знае как да се пазари. Както и тогава, и сега цената, която ЕС ще плати, ще е главно за сметка на европейските ценности. Споразумението беше уредено от Меркел, която се нуждаеше от него, за да намали политическия натиск върху себе си заради неспирния приток на мигрантите. То бе разкритикувано от различни правозащитни организации и някои страни като Унгария и може и да се разпадне на срещата на върха на ЕС следващата седмица, пише още "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 54 shte si zamine! sega veche si plashtat!

36

Анонимен

преди 8 години

Тия ксенофоби англичаните за един румънец приеха и го прогониха, сега дават акъл

35

Анонимен

преди 8 години

Ермангалинът ще последва съдбата на кадафи.

fallback