Снимка: Reuters, архив
fallback

Споразумението между Турция и ЕС, според което за всеки нелегален мигрант, върнат от ЕС, Анкара ще праща един легален, е безсмислено, но и опасно, смята Славчо Велков Центъра за близкоизточни изследвания.

Oще по темата

"Онзи, който Турция обяви, че е извършил самоубийствения акт в Истанбул, беше легален мигрант. Разпознаха го по отпечатъка от палеца. Така че никаква гаранция няма какво ще дава Турция на Европа. Още по-важното е, че всеки, който има нормален турски документ, може да проникне на територията на ЕС", коментира той пред Нова телевизия.

Според него това, което се случи в тази нощ Брюксел, е изглеждало като пазарлък и Турция е изнудвала Европа.

"Скептичен съм към този план. Турция не дава никаква гаранция, че ще изпълни това обещание и освен това се вижда, че досега Турция контролирано е пропускала бежанците", заяви Славчо Велков.

По думите му обещаните на Турция 6 милиарда евро е можело да послужат за укрепването на границите на Европа. 

Според журналиста Мохамед Халаф мигрантите в бъдеще ще създадат доста проблеми на Европа.


"Идват с други нрави, с други традиции, други култури. Пак ще трябва да се съобразяват с тях", коментира той.

Според него мигрантите не бягат от война, а защото искат да живеят по-добре.

"Продават къщи, апартаменти, каквото имат. Сигурно има сред тях и хора в нужда, но 90% от тях не са", обясни Халаф.

Той посочи, че има репортаж на журналисти от 6 държави, който доказва, че 90% от мигрантите са попаднали в контрабандна мрежа. По думите му става дума за 18-20 големи фирми с кораби, които могат да побират до 1 000 човека. Те взимат от мигрантите от 7000 до 10 000 долара, което означава, че тези мигранти не са в нужда.

"Конфликтите в Близкия изток ще се задълбочават следващите 20-30 години", предупреди още Халаф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 8 години

И какъв нормален човек си липи лайкчета,крЪнката май си много самотно ***.

88

Анонимен

преди 8 години

Пък титлата Хан,кнан,каан,каган,каğan и кангъ за първи път се използват в Китай.После започва да се рапостранява по тюркските и монголските племене.Ама виждам че даже за тоя факт си намаш хабер.Не мисля че си дезинформациран а просто си нелеп и селски *** който се наслушва квартални кръчми и си прави изводи.

87

Анонимен

преди 8 години

Ти нещо сериозно се обърка.Гагаузи и помаци според тебе са българи!?Гагаузите точно са протобългари изповядващи православийето а пък помаците са си южни славяни приели ислама.Според твоята куха и смешна логика помаците въобще не трябваха д го ворят на славянски език.В Турция и Гърция живеят над 300 000 помака и всички без изключение говорят свой славянски който много по богат приятно фоничен от твоя.

fallback