Снимка: Reuters
fallback

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наредил ядреният арсенал на страната да бъде приведен в режим на готовност за превантивна употреба "по всяко време", в очаквано развихряне на реториката след приемането от Съвета за сигурност на ООН на нови строги санкции срещу Пхенян.

"Ние винаги трябва да сме готови да изстреляме нашите ядрени бойни глави по всяко време", заявил Ким Чен Ун, цитиран от официалната информационна агенция на Северна Корея KCNA.

Oще по темата

Ким също така предупредил, че ситуацията на разделения Корейски полуостров е станала толкова опасна, че Северът трябва да промени своята военна стратегия към готовност за "превантивна атака".

Веднага след това Министерството на отбраната на САЩ призова Пхенян да се въздържа от провокативни действия, които могат да доведат до нарастване на напрежението.

Бил Ърбан, говорител на Пентагона, съобщи че ръководството на американските въоръжени сили знае за изявленията на Ким.

"Следим внимателно ситуацията на Корейския полуостров заедно с нашите регионални съюзници", добави той.

Ърбан призова Северна Корея вместо провокативни действия "да се фокусира върху изпълнението на международните си задължения и ангажименти".

"Анализът на американското правителство не се е променил. Не сме видели Северна Корея да показва способност да миниатюризира ядрена бойна глава и да я инсталира на балистична ракета", заявява представител на американските въоръжени сили, цитиран от Франс прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Параноя

преди 8 години

Тлъстото момче е христоматиен пример докъде може да стигне един диктатор!Народът му изнемогва,а той живее с параноичните идеи че може да контролирасветовната политика.Дори и Китай(основният му поддръжник)го осъжда.Рано иликъсно хората в СК ще разберат,че има и друг начин на живот(завесата ще падне),и тогава ще му търсят отговорност за профуканите за оръжия милиарди.Акоизучаваше история,щеше да разбере причината за краха на СССР и свет.соц.система и че той бодро води народа си натам.

43

Анонимен

преди 8 години

До МРАВКАс толкоз едър шрифт ли ти написаха листчето от руското посолство или това са ти възможностите?

42

Анонимен

преди 8 години

До ДИСАГИТЕЕто това е началникначалник, ама се крие да не го видят батковците и да го опляскат. А *** му се радват.

fallback