Костадинка Кунева. Снимка: Европейски парламент

Второинстанционен съд в Гърция отсъди, че евродепутатката от СИРИЗА Костадинка Кунева няма основания да търси обезщетение от бившия си работодател, задето беше залята с киселина и обезобразена.

На Кунева бяха присъдени 250 000 евро на първа инстанция компенсация, които работодателят ѝ – частна гръцка фирма за почистване, трябваше да ѝ плати. Съдиите сметнаха, че заливането на лицето на Кунева през 2008 г. е било свързано с работата ѝ.

Още по темата

Българката беше генерален секретар на Атинския синдикат на чистачите и домашните помощници и водеше активна профсъюзна дейност, за която е получавала заплахи. Тя получава жестоки изгаряния и загуба на част от зрението си, след като на 22 декември 2008 г. двама мъже я заливат с киселина. Те не са заловени и до днес.

Апелативният съд в Пирея отхвърли решението на първоинстанционния, като отмени решението му, че инцидентът е свързан с работата на българката, която се е трудила като чистачка в атинското метро. Отменено е и наказанието за глоба от четвърт милион евро, която отнесе работодателят ѝ – гръцката фирма "Икомет", че не е защитила своята служител.

Висшият съдебен състав е сметнал, че няма доказателства, че работодателят има някаква вина за инцидента с нея.

Междувременно стана ясно, че Костадина Кунева ще обжалва решението на Апелативния съд, с което пада вината на бившия й работодател за инцидента, при който тя бе залята с киселина.

"Ще обжалвам решението не толкова заради мен, тъй като хората и обществото са ме оправдали чрез своята любов и доверие, но ще го направя основно заради работниците, които са изложени на произвол от работодателите. Това решение изпраща много лошо послание към обществото", заяви Кунева, цитирана от "Български новини".

Като служител на фирмата Кунева е подавала сигнали за нередности във фирмата. След възстановяването си Кунева се върна към синдикална дейност, а през 2014 г. беше издигната и избрана за член на Европейския парламент от листата на управляващата днес коалиция СИРИЗА. Кунева е една от 6-те евродепутати от СИРИЗА. Тя е завършила история в университета във Велико Търново, но се наема като чистачка в Гърция през 2001 г., за да намери средства за лечението на сина си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase