Снимка: БТА

Германските власти вече не признават за валидни паспортите на бежанците, пристигнали в страната от районите под контрола на терористичната групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Това съобщава днес седмичникът "Шпигел", предаде ТАСС.

Изданието цитира наредба на вътрешното министерство от 10 декември м. г., според която международните паспорти и документите, които ги заместват, издадени на такива бежанци в родните им страни след 1 януари 2015 г., трябва да се разглеждат като невалидни. Става дума за жителите на сирийските градове Дейр аз Зур, Ракка, Хасака, както и на град Мосул и иракската провинция Анбар.

Решението на германските власти не означава, че бежанците от зоните под контрола на ИД не ще могат в бъдеще да влизат в страната, съобщава БТА.

За тях обаче се предвижда по-сложна процедура за получаване на убежище. Ако не представят други документи, правоохранителните органи в Германия ще ги смятат за лица "с неустановена самоличност и гражданство".

Миналата година германски медии съобщиха, че джихадистите от ИД са намерили в административни сгради из окупираните от тях територии празни бланки и продават фалшиви документи, по-специално паспорти. Един такъв сирийски паспорт излиза 1000-1500 долара на черния пазар, припомня ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase