Снимка: Архив Reuters
fallback

Със 173 гласа "за" и 71 "против" италианският Сенат одобри закона, легализиращ гражданския съюз, както между хетеросексуани, така и на еднополови двойки. Документът предстои да бъде подложен на гласуване и в долната камара на парламента преди да влезе в сила.

Премиерът на страната Матео Ренци определи гласуването като историческо. Законопроектът предвижда еднополовите двойки да имат право за разделяне на имуществото, както и на наследяване на имуществото на партньора.

От документа обаче отпадна текст, даващ на гей двойките право да осиновяват деца. Това предизвика реакцията на италианската организация на гейовете и лесбийките, според която законът е "предателски".

"Това е добър закон, в който обаче липсва една доста значителна част. Това е частта за осиновяването на деца от страна на гей двойките. За жалост при текущите политически условия колегите не проявиха воля, за да одобрят подобна клауза", коментира сенатор Росана Филипин.

В Италия до момента няма национално законодателство, легализиращо съжителството, нито браковете между хомосексуални двойки. Такива закони има на местно ниво в отделни общини.

Вижте повече във видеото Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

Чрез тези "бракове" тези творения сами се преброяват и регистрират като грешка на природата.Спестяват пари на данъкоплатеца за картотекиране.

26

Иван

преди 8 години

До 26СЪБОРНО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ИУДА 1:22-23"към едни бивайте милостиви с разсъждение, а други със страх спасявайте, като ги изтръгвате от огън, и изобличавайте със страх, като се гнусите от дрехата, която е осквернена от плътта."

25

Анонимен

преди 8 години

Те гейко,и лесбо,знаят че ще идат в АДА,ама нали и други душици трябва да завлекът.Защо да са само те.***

fallback