Снимка: архив Reuters

Четирима миньори са загинали, а 26-има са в неизвестност след инцидент в каменовъглена мина в руската република Коми, съобщиха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на прокуратурата и спасителните екипи.

От фирмата "Воркутаугол", собственик на мина "Северная", съобщиха, че причината за инцидента е експлозия на газ метан. По данни на компанията, която е дъщерна на холдинга "Северстал", на дълбочина 780 метра под земята е настъпило внезапно изтичане на метан и две експлозии, предизвикали срутване на земни маси. Първият взрив е станал в 14:09 ч. местно време а вторият - в 15:58 ч.

По време на инцидента под земята са били 110 човека, 80 от които са били евакуирани успешно на повърхността. Намерени са телата на четирима загинали, а 26 души са в неизвестност, съобщава БТА.

Продължават работа четири спасителни екипа в опит за издирване на изчезналите под земята, където все още гори пожар, казаха от "Воркутаугол".

Федералният Следствен комитет е изпратил на място следователи и съдебномедицински експерти, а президентът Владимир Путин е разпоредил за създаването на правителствена комисия, която да изясни причините. В република Коми е въведен режим на извънредна ситуация, предадоха агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase