Снимка: архив Reuters

Турция е изправена пред стратегически кошмар, след като бомби биват взривявани в градовете ѝ, по границите ѝ е напрегнато, а съюзниците явно пренебрегват нейните молби, пише Washington Post.

Преди четири години Турция изглеждаше като един от основните победители в арабската пролет, САЩ я даваха за пример, а в региона гледаха на нея като на един от лидерите. Всичко това се промени с провала на арабските революции, промяната на геополитическия пейзаж и хода на сирийската война.

Русия, най-старият противник на Анкара, разширява присъствието си близо до границите на Турция - в Сирия, в Крим и Украйна, както и в Армения.

А войната в съседна Сирия полека се пренася и в Турция. Поредица от самоубийствени атентати в Анкара и Истанбул, последният от които в сряда, внесе страх по улиците и сложи петно на жизненоважната туристическа индустрия.

"Турция се сблъска с многопластова катастрофа. Това е страна, която често имаше проблеми в миналото, но мащабите на случващото се днес превишават способностите на Турция да се справи", смята професорът по международни отношения Гокхан Бацик.

А разлом със САЩ, най-близкият и жизненоважен сътрудник на Турция, по повод статута на сирийската кюрдска милиция, Отряд за народна самоотбрана, увеличи уязвимостта на Турция. Ердоган по-рано настоя Вашингтон да избере - или Турция, съюзникът им в НАТО, или кюрдската милиция. Която пък е основният им съюзник в борбата срещу ИД.

Така Турция се "оказа напълно изолирана, блокирана в лабиринта от проблеми, за които отчасти е виновна сама", смята Соли Озел, професор от истанбулски университет.

"Турция дотолкова развали отношенията си с всички, че сега вече не може да убеди никого да направи нещо за нея. Това е страна, чиято дума вече няма тежест. Тя блъфира и не изпълнява обещанията си. Тя не може да защити най-важните си интереси, в конфликт е с всички, дори със своите съюзници. За държава, която до неотдавна се възприемаше като важна регионална държава, подобни факти са гибелни", добавя още професорът.

А Турция продължава да агонизира, наблюдавайки бързо променящата се динамика на конфликта в Сирия, където Русия бомбардира, кюрдите напредват, а сирийската опозиция бавно губи позициите си.

Турският президент Реджеп Ердоган продължава да заплашва с военна операция в Сирия, независимо от това, че нито гражданите, нито военните го подкрепят по въпроса. Нещо повече, той не може да постигне подкрепа и от САЩ, защото Америка се опасява, че Турция ще провокира конфликт с Русия. Американците няма да подкрепят и неговите бомбардировки спрямо сирийските кюрди, които се борят ефективно срещу ИД. Така Ердоган набутва страната си "все по-дълбоко в ямата, от която няма изход", — пише WP.

Турският президент явно е надценил силите си на международната арена и не е отчел влиянието на всички фактори по отношение на стратегията си в Сирия, се казва в статията.

"Ердоган греши във външната си политика заради високомерието си. Той бе твърде сигурен през 2010 година, че Турция е всеобщ любимец и това замъгли разума му. Има проблеми, които не са негово дело, но за начина, по който се справя с тях, отговаря само той", — цитира изданието мнението на експерта по Турция от Центъра Уилсън във Ваншингтон Хенри Бейкър.

Според професор Гокхан Бацик не може да се каже, че е полудял и на всяка цена ще започне война, но е повече от очевидно, че политиката на Анкара "е много странна и може да доведе до сюрпризи".

"Случващото се в Сирия ще определи оцеляването на Ердоган. За Турция не може да се открие благоприятен сценарий", — твърди Гокхан Бацик.

Ако Анкара наистина изпрати войски в Сирия, тя би рискувала конфронтация с Русия, която най-вероятно Турция ще загуби, отбелязва Washington Post. Свалянето на руски военен самолет през ноември беше огромна грешка. Зле пресметнато действие, което отряза всяка възможност на Турция да проектира влиянието си в Сирия.

Да не се намеси в Сирия пък означава за Турция, че дава път на една неизбежна кюрдска автономна територия в Северна Сирия. Твърде близо до размирните кюрдски райони на самата Турция.

"Ердоган греши във външната си политика заради високомерието си. Той бе твърде сигурен през 2010 година, че Турция е всеобщ любимец и това замъгли разума му. Има проблеми, които не са негово дело, но за начина, по който се справя с тях, отговаря само той", смята Хенри Бейкър, експерт от Центъра Уилсън във Вашингтон.

Но какво смятат експертите, които са в Турция?

"Не казвам, че Турция е загубила ума си и се подготвя за война, но ситуацията в Анкара е много странна и може да доведе до изненади", обяснява Гокхан Бацик. "Онова, което се случва в Сирия е въпрос за оцеляването на Ердоган, така че няма нищо невъзможно!"

"За Турция вече няма нито един добър сценарии отсега нататък", добавя още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase