Снимка: Reuters, архив

САЩ отхвърлиха предложение на Северна Корея за обсъждане на мирен договор, с който официално да бъде сложен край на Корейската война, защото то не включваше денуклеаризация на Корейския полуостров, заяви Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

"Нека ясно да заявя: именно севернокорейците предложиха обсъждане на мирен договор", каза говорителят на американското външнополитическо ведомство Джон Кърби по повод информация на в. "Уолстрийт джърнъл", че правителството на САЩ тайно се е съгласило на мирни преговори малко преди последния ядрен опит на КНДР.
"Ние внимателно обмислихме тяхното предложение и дадохме ясно да се разбере, че денуклеаризацията трябва да бъде част от каквото и да е подобно обсъждане. Северът отхвърли нашия отговор", заяви той.

"Нашият отговор на предложението на Северна Корея беше в съответствие с отдавнашното ни съсредоточаване върху денуклеаризацията", заяви Кърби.

Според "Уолстрийт джърнъл", който цитира американски служители, запознати с въпроса, американското правителство се е отказало от своето условие КНДР да предприеме стъпки за ограничаване на ядрения си арсенал, преди да се състоят каквито и да е мирни преговори, а вместо това е призовало севернокорейската програма за ядрени оръжия да бъде само една част от обсъждането. По информация на американския вестник КНДР отхвърлила предложението, а извършеният от нея ядрен опит на 6 януари сложил край на дипломатическите планове.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase