Снимка: Reuters, архив
fallback

Експерти разглеждат позитивно инициативата на сирийския лидер Башар Асад за уреждане на ситуацията в страната чрез създаване на правителство на националното единство, но са убедени, че Западът ще го обвърже с условия, неприемливи за Дамаск, пише руското мрежово издание "Взгляд".

Предложението на Асад бе направено в публикувано вчера интервю за испанския в. "Паис". Той изрази готовност да сътрудничи с всички сили, освен терористичните, за да приеме нова конституция и да проведе избори. В правителството на националното единство ще могат според него да влязат всички политически течения, които пожелаят. Този кабинет "трябва да формира условия за разработване на нова конституция, защото, ако искаме да говорим за бъдещето на Сирия и да го обсъждаме с различни партии, да обсъждаме форма на решения за вътрешния проблем, трябва да обсъждаме конституцията", посочва Асад в цитираното интервю.

Той предвижда новата конституция да бъде одобрена чрез референдум, а въз основа на документа да бъдат проведени предсрочни избори. "Ако народът или различните партии искат избори, такива ще има", уверява сирийският лидер. Асад обещава сирийските власти да амнистират онези членове на опозиционни групировки, които сложат оръжие и вземат участие в политическия процес, а останалите ще бъдат смятани от Дамаск за терористи.

Идеята за правителство на националното единство като път за излизане от сирийската криза неведнъж вече бе изказвана на Запад, но с идеята Асад да напусне властта и затова Дамаск отхвърляше тези предложения, напомня "Взгляд".

Инициативата на сирийския президент е позитивна, тъй като цели уреждане в Сирия по политически път. Тя обаче едва ли ще бъде чута и самият Асад чудесно го разбира, коментира руският арабист Борис Долгов.

"Реално погледнато, Западът ще обвърже това предложение с ред условия, защото главният въпрос е кои да бъдат смятани за терористи и кои - за умерена опозиция. До момента не е съставен списък на терористичните организации. Сирия, Русия, Иран и Ирак имат свое виждане кой е терорист, а Саудитска Арабия, Турция и Западът - друго виждане. Ако се намери консенсус между тези страни, ще може да се говори и за нови стъпки в тази насока", казва експертът.

Русия е убедена, че единствено сирийците трябва да определят бъдещето си и да си изберат държавни лидери. Москва от самото начало се обявява за това съдбата на Сирия да се решава от народа й. Асад бе избран от народа, напомня Долгов.

Дори ако бъде създадено подобно правителство, това според него не е гаранция за резултат. По думите му в Йемен, където властта доброволно бе предадена в други ръце, външната интервенция не спря и гражданският конфликт продължава и днес. "Коалицията начело със Саудитска Арабия нанася бомбени удари, водят се битки. В отговор хусите нанасят свои удари дори по територията на Саудитска Арабия. Тоест, създаването на правителство на националното единство не доведе до решаване на конфликта", отбелязва той.

След свалянето на Кадафи в Либия също бе започнат процес на политическо уреждане, но ситуацията не се нормализира поради явна военна намеса, припомня електронният вестник.

"НАТО предприе бомбардировки и подкрепи радикалните ислямисти, станали ударни сили в борбата с Кадафи. Днес виждаме в Либия разпадане на държавата и безкрайни въоръжени сблъсъци различни вътрешни сили, притежаващи собствени въоръжени формирования. Тъй че, нито опитът на Йемен, нито опитът на Либия не дадоха някакви позитивни резултати", резюмира пред "Взгляд" руският експерт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Боби

преди 8 години

До Анонимен 34Умнико много е просто за да гласуваш ти трябва ПАСПОРТ от новия ВИД. Тези дето идват от Турция и Йордания и т.н. ще им извадят паспорти някъде другата година след изборите поради невъзможност да се справят с наплива на непроверени и неопознати личности ...Елементарно Уотсън

36

Анонимен

преди 8 години

"Западът също няма да го приеме, смята руската преса"ха ха ! добър опит!Запада отдавна каза че не го приема! А руската преса и е през дедовия!

35

Василев

преди 8 години

виждам двойно, май.Хъбъл, телескоп!

fallback