Снимка: Архив Reuters

Салах Абдеслам, осмият и единственият оцелял терорист от Париж, се е крил поне 3 седмици в Брюксел, докато полицията го издирваше неистово в града, а властите затвориха училищата и спряха метрото.

Белгийският вестник "Дернер йоре" пише днес, че Абдеслам се е крил в апартамент в брюкселския квартал "Скарбеек", в който живее голяма арабска и турска общност. Жилището било наето от човек с фалшива идентичност, а терористът го заел, веднага след като се върнал от стрелбите в Париж на 13 ноември, когато бяха убити 130 цивилни граждани, а 350 - ранени.

Още по темата

Смята се, че той се настанил на третия етаж в къща на 14 ноември в 14 ч следобед и е останал там поне 20 дни.

Според вестника, той напуснал жилището набързо на 4 декември, по неизвестна засега причина. В същия ден бяха направени няколко обиска в квартала, като дотогава усилията на полицията бяха насочени към друг район на Брюксел – "Моленбеек", където той живеел с родителите си.

Шест дни след бягството полицията претърсила и жилището, където се криел Салах Абдеслам. Тогава е намерен и негов отпечатък, както и следи от експлозиви, разкрива вестникът.

В интервю за телевизия RTL федералният прокурор Федерик де Леу индиректно потвърди информацията, но уточни, че не може със сигурност да се установи кога е оставен пръстовият отпечатък – преди или след атентатите.

Известният белгийски разследващ журналист Франсоа Трукен изрази убеденост, че 26-годишният французин Абдеслам е все още в Белгия и че той разполага с голяма мрежа от скривалища, осигурявани му от негови поддръжници.

Според Трукен терористът се нуждае от повече време, за да промени вида си, за да не бъде разпознат. Той щял да опита да напълнее или да отслабне рязко, както и да промени цвета на косата си.

"Не мисля, че ще може да се измъкне в Мароко, заради засиления контрол. Също, както и в Сирия. Но може да стигне в Испания в багажника на кола, например. Аз на негово място щях да отида в Холандия", добави журналистът.

Абдеслам продължава да е в неизвестност. Брат му Брахим се взриви на улица в Париж. Следствието не откри негови следи по шахидския колан, намерени в боклукчийска кофа във френската столица няколко дни по-късно.

Отпечатъците му обаче бяха идентифицирани по експлозиви в квартира край южния град Шарлероа, която се смята, че е била използвана за подготовката на парижките атаки.

Колата на Салах Абдеслам и двама негови приятели, които дошли да го приберат от Париж след атентатите, беше засичана на три пъти от полицейски проверки, но пропускана, тъй като той беше идентифициран като заподозрян едва на следващия ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase