Снимка: архив, Reuters

Турция няма намерение да изпраща свои войски в Сирия самостоятелно, заяви пред журналисти постоянният представител на Турция в ООН Халит Чевик, предаде ТАСС. По думите на Челик сухопътна операция е възможна само в състава на оглавяваната от САЩ коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" или в случай, че има решение за това от Съвета за сигурност на ООН.

Турският дипломат подчерта, че Анкара "подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сирия", но има пълното право да отговаря на обстрел срещу своя територия от страна на кюрдски въоръжени формирования - т. нар. Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористи.

Още по темата

"Турция няма да стъпи на сирийска земя, ако това не е част от колективно действие - било в рамките на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, било в рамките на международната коалиция, от която сме част. Ако това стане, то ще бъде колективно (усилие)", каза Халит Челик. Той подчерта, че това няма да бъде "турска национална операция".

Относно действията на кюрдските въоръжени формирования в Сирия турският постоянен представител в ООН заяви, че те "не се борят с режима (в Дамаск) или с Даеш ("Ислямска държава"). "Зоната, която превзеха те, не беше отвоювана от Даеш или от Джебхат ан Нусра. Тя бе превзета от умерената сирийска опозиция", заяви турският дипломат.

Той подчерта, че Анкара се явява член на Международната група за подкрепа на Сирия и "подкрепя политическо решение" на кризата в съседната държава. По думите му в сегашния момент главна цел е да бъде постигнато прекратяване на огъня и ефективна борба с "Ислямска държава". Челик каза още, че цел на руските въздушни удари в Сирия са граждански обекти, а не позиции на терористите.

Русия внесе в петък в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в защита на суверенитета на Сирия. В текста на проекторезолюцията се искаше незабавно прекратяване на всякакво обстрелване през границата, както и отказ от всякакви опити или планове за чуждестранно военно нахлуване на сирийска територия. Документът е в отговор на действията на Турция, която обстрелва позиции на сирийските кюрди, а също се готви за сухопътна информация в Сирия, според информация на "Файненшъл таймс", отбелязва ТАСС. Според "Файненшъл таймс" такива планове има и Саудитска Арабия, посочва руската агенция.

Съветът за сигурност не постигна съгласие по предложения от Русия проект за резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase