Снимка: архив Reuters

Съвместна операция на Румъния и Франция срещу джебчиите в "Дисниленд Париж", както и други френски туристически забележителности даде резултат – задържани са организаторите и са разкрити методите им, съобщава The Local, пише "Фокус".

"Малко по малко, чрез наблюдение и следене, и благодарение на важната подкрепа от Румъния, ние успяхме", каза подполковник Франсоа Деспрес, заместник-директор на OCDLI.

Десетки следователи на отдела, включително такива, говорещи румънски, са били включени в разследването на джебчийската мрежа, която според Европол "е организирана на базата на семейни и родствени връзки".

С контингент от около 1000 крадци, само за около 6 месеца, мрежата е натрупала не само пари в брой, но и мобилни телефони, бижута и скъпи вещи от кожа за поне 1 милион евро.

В ранните часове на 9 февруари е проведена паралелна операция в Париж и Крайова. Използвани са хеликоптери и кучета.

В североизточен Париж е задържана двойка, която е била отговорна за организирането на младежи, които да преджобват туристите.

Задържани са над 17 души, 6 от които в Румъния. Полицията е конфискувала почти 25 000 евро в брой, също така и злато, бижута и луксозни стоки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase