Роб Уейнрайт. Снимка: архив, Reuters
fallback

Директорът на Европол Роб Уейнрайт отправи предупреждение за опасност от нови нападения на "Ислямска държава" в Европа. Сегашната заплаха е най-голямата през последните 10 години, заяви той в интервю за германския всекидневник "Нойе Оснабрюкер цайтунг", съобщи "Дойче веле".

"Може да се очаква ИД или други терористични групировки да извършат нападение някъде в Европа с цел да причинят много жертви сред цивилното население", посочи Уейнрайт, без да изключва възможността отделни индивиди също да прибягнат до удари.

Уейнрайт е дал интервюто малко след терористичната атака в Анкара, при която загинаха 28 души.

Според Европол между 3 хиляди и 5 хиляди европейци са се върнали в Европа след обучение в терористични лагери. "Растящият брой на тези чуждестранни бойци е ново предизвикателство за страните от ЕС", каза директорът на европейската полицейска служба.

Според него няма доказателства, че терористи използват систематично бежанския поток, за да влизат в Европа, без да бъдат разкрити.

Службите за сигурност в ЕС са в повишена тревога след парижките атентати от 13 ноември. ЕС създаде Европейски център по антитероризъм в началото на годината за улесняване на координацията между разузнаванията на страните членки и за подпомагането им в борбата с тероризма, припомня Дойче веле.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 8 години

Ако в Париж 7-8 човека убиха или раниха близо 500, човек не може да не се запита колко биха били жертвите на 3000-5000 терористи. Европа се провали в мигрантската си политика и ще продължава все така. Меркел каза: ще се справим. И много попитаха: А ако не успеете? Както и стана.

13

Анонимен

преди 8 години

Прочетете за Япония и исляма

12

Джон

преди 8 години

Необходимо е тълпите от диваци да бъдат гонени по улиците с колове и дърве докато никой от тях не остане в Европа а либералите да им бият шамари и да ги плюят в лицата защото те са виновни за всичко това!

fallback