Снимка: архив Reuters
fallback

Надя Мурад е 21-годишна иракчанка от малцинството на язидите. Младата жена вече е преживяла много - тя е станала свидетел на убийството на семейството си, а после е била държана като секс робиня от "Ислямска държава".  Въпреки това Надя е част от кампания за солидарност с жертвите на "Ислямска държава".

"Когато аз говоря не го правя само от свое име, но от името на всички жени и деца, които са във военната зона", обяснява тя.

Надя е една от над 5000-те заложници, взети от ИД, когато терористите превземат Синджар. Тя е видяла как джихадистите убиват шестимата ѝ братя и майка ѝ.

Разказва, че когато бойците на "Ислямска държава" влезли в Синджар първо убили мъжете. После пленили жените и децата.

"Те извършваха какви ли не престъпления - убийства, изнасилвания. Те ни отвличаха в името на Исляма", казва Надя пред британския "Мирър".

"Много хора си мислят, че историята ми е трудна, но има и далеч по-тежки от моята. Те убиха шест от моите братя. А някои семейства губят 10 братя", продължава Надя.

Когато джихадистите от "Ислямска държава" ги заловили те не просто екзекутирали братята ѝ. Преди това накарали майка ѝ да гледа, а след това убили и нея.

"Вече бях сирак, защото нямах баща. Всичко, което имах беше майка ми", казва Надя.

"Но когато ме отведоха в Мосул и ме изнасилваха, забравих за майка си и братята си. Защото онова, което те правят на жените е по-тежко от смъртта".

"Представете си, и сега, вече над година и половина, момичета на девет години са наемани и продавани за секс", обяснява Надя.

Части от Синджар, родният ѝ град, са вече под контрола на иракските власти, но над една трета продължава да е във властта на ИД. Надя казва, че в района са намерени 27 масови гроба с жертви на ИД. По нейни думи над 3400 жени и деца от язидите са все още пленници на терористичната групировка.

"Онова за което искаме е човечество да се обедини срещу "Ислямска държава". ИД е заплаха за всички общности в региона", призовава младата жена. Тя смята, че язидите като нея са загубили вяра в правителството, защото не могат да се върнат в Синджар без защита.

Въпреки всичко, което е преживяла, Надя Мурад продължава да се бори. През декември тя застана пред Съвета за сигурност на ООН, а думите ѝ предизвикаха сълзи в очите на членовете на съвета. А Надя вече е номинирана за Нобелова награда за мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 8 години

Наташа,София,Надя,Мая,Тамара-все арабски имена,пич!До 16 век арабите са били европейци.Друг въпрос е ,че не е късно отново да станат.Земята е на този,който я гази.Казвате 10 деца в смейство,ами 20 броя нозе за газене на вашата земя.

33

Анонимен

преди 8 години

До АнонименА бе, ако питаш Боко банкянския, то Станишев и Орешарски (заедно и поотделно) са виновни :)

32

Анонимен

преди 8 години

6 братя, 10 братя, да оставим сестрите,абе колко човека средно е едно семейство-15? 20?Ега ти размножаването

fallback