Снимка: Reuters. архив

Десетки хиляди цивилни сирийци бягат от Алепо, прогонени от сплетени на кълбо интереси, поели по пътя на изгнанието. Те страдат, страдаме и ние, пише в редакционен коментар днес белгийският всекидневник "Соар".

Изданието отбелязва, че наред със страданието на бежанците, Европа също страда от наплива на хора, търсещи убежище. Лесно е да обвиняваме Гърция, вечното слабо звено, че не се справя с този приток. Страната, ударена от икономическата криза, бе допълнително отслабена от фалшивия цяр на пестеливостта, довел до фиаско. ЕС, Западът въобще, трябва да се насочат към първопричината, трябва да се договори решение в самата Сирия, пише изданието.

Вестникът призовава Сирия да не бъде оставяна на президента Башар Асад и на "Ислямска държава" (ИД), а да се окаже натиск над Русия, която изтребва опозицията, но щади джихадистите. В противен случай скоро няма да има с кого да се преговаря, няма да има събеседници извън кръга на режима и на терористите, се посочва в коментара.

Сега е моментът да преосмислим отношенията си с Русия. Трябва ясно да бъдат поставени въпросите кой продава оръжия на ИД, кой купува петрол от групировката, кой си затваря очите пред финансовите й операции, кой финансира ИД. Обществата са като хората - от тях не може да се очаква много. В Сирия трябва да се намесим заради нашите ценности, или поне заради собствените си интереси, но трябва да действаме, пише "Соар".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase