Снимка: bgonair.bg
fallback

1 млн. души може да достигне броят на мигрантите и бежанците, които ще влязат в Европа през тази година. Това прогнозира Международната организация по миграция.

Бежанската криза ще е акцент по време на срещата днес в Анкара между германския канцлер Ангела Меркел и турския президент Реджеп Ердоган. По-рано будесканцлерът обсъди темата на четири очи в Страсбург с френския президент Франсоа Оланд.

Визитата на Ангела Меркел в Анкара идва на фона на нарастващата криза по турско-сирийската граница. Десетки хиляди сирийци, предимно жени и деца, бягащи от военните действия в Алепо, останаха блокирани няколко дни на границата, след като Турция отказва да ги пусне на своя територия.

Според външния министър Мевлют Чавушоглу турско-сирийската граница не е затворена, а е наложен пропускателен контрол, за да се предотврати преминаване на терористи заедно с бежанските потоци.

На връщане от обиколката си в Южна Америка президентът Реджеп Ердоган заяви, че Анкара е готова да приеме, бягащите бежанци, ако те нямат друг избор.

Днешните разговори в Анкара са решаващи и за договореното през ноември споразумение между ЕС и Турция. Брюксел ще отпусне на югоизточната ни съседка 3 млрд. евро финансова помощ срещу ангажимента на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа.

Според високопоставен дипломат от ЕС, цитиран от FT, посещението в Анкара е последният опит на канцлера за настояване пред Турция за изпълнението на плана. За пореден път бежанската криза ще бъде акцент и в дневния ред на предстоящата следващата седмица среща на лидерите на ЕС в Брюксел.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

В Уикилийкс излязоха данни, че Меркел е биологична дъщеря на Хитлер! Семенен генетичен материал от фюрера е бил замразен и запазен, и по-късно ин-витро е била оплодена сестрата на приятелката на Хитлер *** Браун. Така, на 17 юли 1954 г. се ражда Ангела Меркел и била тайно дадена за осиновяване от евангелския теолог Хорст Каснер и жена му. Това се е знаело само от Ватикана, американските и руските тайни служби. Затова когато баварецът Бенедикт VI става папа, Меркел става Канцлер на Германия.

16

SS

преди 8 години

Екстрадация на всички талибани от Европа!!!За турците да не се издават визи за ЕС и да се молят да влязат в Европа!

15

Анонимен

преди 8 години

Разликата между вас и Меркел е само едно канцлерство.:))))

fallback